„Cea mai periculoasă consecință a eventualei implementări a prevederilor noului program politic al PSRM este subminarea pozițiilor sociale ale celei mai respectate organizații necomerciale din țară – Biserica Ortodoxă din Moldova...”
---
Adevărul spus pe jumătate e minciună completă
În pofida sărăciei în care se regăsește Republica Moldova, bugetul public alocă zeci de milioane de lei pentru finanțarea partidelor politice reprezentate în organele eligibile ale statului. Sondajele de opinie arată că partidele sunt instituții cu cel mai scăzut rating de încredere, care oscilează în jurul a 10%. Din naivitate, se crede că în Republica Moldova partidele finanțate de la buget ar putea contribui la conceperea, exprimarea și realizarea voinței politice a cetățenilor. Din păcate, lucrurile stau exact invers – partidele și membrii marcanți ai acestora reprezintă principala sursă de confuzii și nelegiuiri din societate.
Actualmente, principalul semănător de confuzii în rândul cetățenilor este cel mai mare partid din țară – Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). După demersul public împotriva secretomaniei instaurate în cadrul PSRM, în mare grabă, presa afiliată acestuia a dat publicității informații contradictorii despre noul program politic al formațiunii. Astfel, într-un caz se afirma că PSRM se angajează să promovez vectorul pro-Vest în politica externă, iar în alte cazuri – vectorul pro-Est (vezi și aici) etc. Confuzia a devenit și mai pronunțată din cauza afirmației că noul program al PSRM ar fi fost adoptat succesiv de două foruri partinice – Congresul și Consiliul Republican al formațiunii, la 30 decembrie 2020 și, respectiv, peste o lună de zile, la 30 ianuarie 2021. Este incredibil, contrar normelor statutare, ca principalul document de activitate a formațiunii – Programul politic, adoptat de forul suprem – Congresul, să fie aprobat ulterior de un organ inferior – Consiliul Republican. De asemenea, este straniu că liderul PSRM, Igor Dodon, i-a relatat ambasadorului Republicii Populare Chineze (RPC), la 21 ianuarie 2021, adică între lucrările Congresului și Consiliului, despre intenția de a adopta un nou Program politic, fără să-i fi comunicat că acesta fusese deja adoptat de congres. Concluzia care se impune este că PSRM și-a dezinformat propriii membri despre dubla adoptare a noului program politic, scopul fiind dosirea încălcării prevederilor statutare.
S-ar putea crede că detaliile de mai sus sunt minore și pot fi trecute cu vederea. Dar nu este așa, fiindcă adoptarea documentelor programatice necesită transparență și dezbateri pe marginea acestora, mai cu seamă că PSRM primește zeci de milioane de lei din bugetul public. Cu toate acestea, vedem că liderii formațiunii sunt înclinați să ignore normele statutare și să dezinformeze proprii membri de partid, dar și cetățenii întregii țări, atunci când emit documente de politici și fac promisiuni electorale pe care le ignoră cu ușurință. Actualmente, lucrurile se agravează și mia mult, fiindcă noul program al PSRM poate produce haos pe scena politică și destabiliza situația din țară.
Când stânga nu știe ce face dreapta...
Cei intrigați de peripețiile adoptării noului program politic al PSRM și, mai cu seamă, de conținutul acestuia vor fi surprinși să afle că textul documentului nu e ușor să fie găsit pe pagina web oficială a PSRM, unde e afișat programul vechi, adoptat în 2014. Noul program poate fi găsit prin intermediul unui site anume, fiind plasat în mare grabă la mai bine de o lună de la adoptarea acestuia, chipurile la congresul din 30 decembrie 2020. Noul program al PSRM repetă majoritatea tezelor programatice ale formațiunii, dar conține și câteva momente originale, după cum urmează:
- PSRM renunță la doctrina socialismului democratic în favoarea ideologiei conservatorismului social. Astfel, PSRM a părăsit stânga politică în favoarea dreptei. Metamorfoza, cu certitudine, a survenit sub influența acordului dintre PSRM și partidul de guvernământ din Rusia – „Edinaya Rossia”, care împărtășește ideologia conservatorismului social de tip rusesc. Ideologia respectivă este supusă periodic reviziei pentru a susține cursul politic al președintelui Vladimir Putin. Ultima ajustare a conservatorismului social, împărtășit de “Edinaya Rossia”, a avut loc sub influența pandemiei COVID-19. Am putea presupune că schimbarea ideologiei PSRM are aceeași cauză, lucru ce ar explica pledoaria liderului PSRM în favoarea vaccinării, în exclusivitate, cu preparatul rusesc Sputnik-V;
- PSRM aderă la conceptul „O Europă unită de la Lisabona până la Vladivostok”, înaintat în repetate rânduri de marii demnitari de stat. Evident, nu doar ideologia politică, ci și politica externă a PSRM este ajustată la preferințele lui Vladimir Putin. PSRM recunoaște că, deși s-a pronunțat împotriva semnării Acordului de Asociere cu UE, documentul a jucat un rol favorabil în aprofundarea relațiilor dintre Moldova și Uniunea Europeană și acordarea țării noastre a regimului fără vize cu țările UE;
- PSRM pledează pentru revenirea la implementarea Memorandumului din 1997 „Despre principiile normalizării relațiilor dintre Republica Moldova și Transnistria” („Memorandumul Primakov”). Astfel, PSRM renunță la ideea federalizării Republicii Moldova, pe care a promovat-o constant din 2013, în favoarea ideii constituirii statului comun, adică a confederației a doi subiecți – Republica Moldova și Transnistria. Este de remarcat că Memorandumul Primakov nu prevede participarea UE și SUA în procesul de reglementare, insistând în mod expres (Articolul 3) că “Transnistria are dreptul să stabilească și să mențină în mod independent contacte internaționale în domeniile economic, științific, tehnic și cultural și în alte domenii – prin acordul părților”;
- PSRM pledează pentru interzicerea propagandei LGBT. Atingerea acestui obiectiv ar putea necesita cenzurarea operei marelui scriitor rus Alexandr Pușkin, care a scris o epigramă despre orientarea netradițională a unuia dintre fondatorii curentului conservatorist rusesc, contele Serghei Uvarov, autorul triadei: Ortodoxie, Autocrație, Coeziune națională!;
- PSRM se pronunță pentru limitarea influenței agenților străini asupra politicii țării. Prin afișarea acestui scop programatic PSRM țintește în prestigiul celei mai respectate (80% încredere a cetățenilor) organizații necomerciale din țară – Biserica Ortodoxă din Moldova, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei. Există multiple studii și mărturii referitoare la aflarea Bisericii ruse timp de 200 de ani sub controlul administrației țariste, apoi 70 de ani sub controlul serviciilor secrete sovietice, iar actualmente există mărturii privind implicarea Bisericii în jocurile politice ale Kremlinului, cu consecințe dezastruoase pentru unitatea creștinilor ortodocși.
Concluzii
Încălcarea normelor statutare, camuflarea scopurilor, rostirea jumătăților de adevăr subminează dramatic încrederea cetățenilor în partidele politice, care au misiunea promovării cadrelor în cele mai importante funcții publice. Acest lucru se referă nu doar la PSRM, care, după ce a dominat scena politică o anumită perioadă, a ajuns să plutească în derivă, ci și la celelalte partide politice din Republica Moldova.
Anunțarea schimbării ideologiei PSRM comportă riscuri majore pentru formațiune. Lipsa dezbaterilor publice pe marginea traseismului PSRM de pe stânga spectrului politic pe dreapta acestuia poate cauza confuzii majore pentru alegătorii cu viziuni de stânga, formate de-a lungul întregii vieți. Este incalificabil faptul că schimbarea orientării politice s-a făcut netransparent, conducerea formațiunii fiind incapabilă să explice repetatele abateri de la normele statutare în procesul de adoptare a noului program politic.
Confuzia pe care a creat-o conducerea PSRM prin adoptarea noului program politic lasă formațiunea fără potențiali parteneri politici. Este curios că liderul PSRM, Igor Dodon, la 20 ianuarie 2021, s-a adresat partidelor de stânga cu îndemnul: să unim flancul stâng și să mergem cu un front unit, pentru ca doar peste câteva zile PSRM să îmbrățișeze o ideologie politică de dreapta. În astfel de condiții, ar fi de mare interes reacția Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), condus de Vladimir Voronin, sau a Congresului Civic constituit de Mark Tcaciuk față de traseismul doctrinar al PSRM.
Cea mai periculoasă consecință a eventualei implementări a prevederilor noului program politic al PSRM este subminarea pozițiilor sociale ale celei mai respectate organizații necomerciale din țară – Biserica Ortodoxă din Moldova. Este de neimaginat că ar fi posibil să se evite discuțiile serioase despre agenții străini, fără ca acestea să se refere, în primul rând, la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Moscovei. Este bine știut că ultima, timp de aproximativ 300, a fost supusă controlului din partea structurilor statale ale Rusiei cu impact politic major . Acest gen de discuții riscă să știrbească ireparabil imaginea Bisericii despre necesitatea apărării cărei trâmbițează fără noimă liderii PSRM.