Biroul Naţional de Statistică a lansat o culegere de date despre bărbaţi şi femei
https://www.ipn.md/index.php/ro/biroul-national-de-statistica-a-lansat-o-culegere-de-date-despre-barbati-si-feme-7967_958626.html
Unul din obiectivele principale ale Biroului Naţional de Statistică
(BNS), pentru viitorul apropiat, este dezvoltarea statisticii genurilor, care va include datele despre femei şi bărbaţi şi care va reflecta situaţia lor în diferite domenii ale vieţii sociale. Această declaraţie a fost făcută joi, 30 martie, de către directorul general al BNS, Vitalie Valcov, în cadrul lansării ediţiei a III-a a culegerii statistice “Femeile şi bărbaţii în Republica Moldova”.
El a mai spus că statistica genurilor “este un instrument foarte important atunci când statul elaborează politici social-demografice optimale, când este necesar de implementat aceste politici pe principiul egalităţii genurilor”.
Culegerea „Femeile şi bărbaţii în Republica Moldova” conţine date privind mişcarea naturală şi migratorie a populaţiei, ocupaţiile, şomajul, ocrotirea sănătăţii, educaţie, bunăstare şi criminalitate. Totodată, într-un capitol este prezentată şi statistica internaţională.
Publicaţia atestă că, în timp ce situaţia bărbaţilor este mult mai bună la compartimentul participare politică şi poziţie în structurile de administrare centrale şi locale, ocupând o majoritate absolută a posturilor de conducere, situaţia socială a acestora prezintă unele date îngrijorătoare, în special la capitolele sănătate şi speranţă de viaţă. Astfel, se estimează că la naştere speranţa de viaţă a bărbaţilor este mai redusă cu 8 ani decât cea a femeilor.
În acelaşi timp, datele atestă că bărbaţii sunt predispuşi la maladii ce ţin de afecţiuni ale aparatului respirator şi diverse infecţii, tot ei fiind de două ori mai mulţi faţă de femei în cazul accidentelor de muncă. Tot ei deţin întâietatea în numărul accidentelor cu rezultat fatal. Acest raport mai arată că bărbaţii prevalează numeric şi în lista şomerilor şi a emigranţilor, precum şi în datele care prezintă criminalitatea în ţară.
Femeile constituie 52 la sută din populaţia ţării, iar fetele prezintă o majoritate detaşată în instituţiile liceale şi de învăţământ superior. Cu toate acestea, populaţia feminină are o reprezentare foarte redusă în Parlament – a cincea parte din deputaţi, o singură femeie ministru în întregul Guvern, o singură femeie preşedinte de raion, şi 133 de femei cu funcţie de primar, ceea ce reprezintă 15 la sută din totalul de primari ai satelor şi oraşelor.
Culegerea a fost elaborată în baza datelor statistice pentru anii 2000-2004, colectate de oficiile BNS în cadrul cercetărilor asupra populaţiei, dar şi a datelor prezentate de către ministere şi alte instituţii de stat. Publicaţia a fost tipărită cu suportul financiar al oficiului PNUD în Moldova, iar pe viitor va apărea odată la doi ani.