logo

Biblioteca Națională și Casa-muzeu din satul Pererîta l-au omagiat pe Grigore Vieru


https://www.ipn.md/index.php/ro/biblioteca-nationala-si-casa-muzeu-din-satul-pererita-l-7967_1087820.html

La 87 de ani de la naşterea lui Grigore Vieru, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova omagiază marele poet al neamului prin vernisarea expoziţiei „Cu dor de vers ca lacrima…”. De fiecare dată, Biblioteca expune tot ce are mai valoros din opera lui Grigore Vieru.

„Suntem deținătorii cărților editate atât în timpul vieții, cât și după trecerea în eternitate a poetului. Deținem cele mai vechi – primele ediții, primele fascicole. Biblioteca Națională are și opera poetului tradusă în alte limbi. Aceste cărți ne-au fost transmise de alte biblioteci cu care colaborăm”, a menționat pentru IPN Elena Pintilei, directoarea BNRM.

Opera lui Grigore Vieru este și cântată. „Audiobiblioteca Națională a expus și colecția de CD-uri cu cântecele sale. De fiecare dată mai expunem și volume despre opera lui Grigore Vieru, semnate de criticii noștri”, a specificat Elena Pintilei.

Biblioteca Națională colaborează cu alte biblioteci în vederea readucerii acasă a operelor autorilor autohtoni editate peste hotare. Este vorba de fondul de carte Moldavistica. Au fost aduse volume din Ucraina și alte republici post-sovietice, dar și din Canada, Statele Unite. Este vorba c și de volume editate în România.

„Opera poetului Grigore Vieru se regăsește și în alte expoziții, nu numai în cea consacrată zilei sale de naștere. Ea se regăsește în expoziții consacrate mamei, primăverii, naturii sau în alte expoziții tematice. Este poetul nostru național cu care ne mândrim și coloana vertebrală a neamului nostru”, a precizat Elena Pintilei.

Expoziția poate fi vizitată la BNRM, spațiul expozițional de la primul etaj, blocul central, până la sfârșitul lunii februarie.
 



Tradițional, ziua de naștere a poetului atrage iubitorii creației sale la Casa-muzeu „Grigore Vieru” din satul Pererîta, raionul Briceni, din cadrul Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. „Sărbătorirea evenimentului a început încă în zilele de week end. Am primit vizita copiilor de la Grădinița „Mărțișor” din Pererîta, a reprezentanților direcțiilor raionale de învățământ și cultură de la Briceni, deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Efimia Bandalac, un grup de la casa de creație din Lipcani. De asemenea, Casa-muzeu a fost vizitată de o delegație a primăriei comunei Dumbrăveni, județul Suceava, o delegație a primăriei comunei Păltiniș, județul Suceava, o delegație de la Dorohoi, județul Botoșani și alții, care vin an de an”, a menționat pentru IPN Carina Ceban, muzeograf. Oaspeții au depus flori la bustul poetului din curtea Casei-muzeu.

Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta, în fostul județ Hotin, situat atunci în România, astăzi aflat pe teritoriul Republicii Moldova, raionul Briceni. A scris numeroase versuri pentru copii, fapt pentru care a primit cea mai prestigioasă distincție internațională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de onoare Andersen. Poetului i-a fost acordat titlul onorific de Scriitor al Poporului și a fost decorat cu Ordinul Republicii. Este poet al redeșteptării naționale. Numele lui Grigore Vieru îl poartă un bulevard din Chișinău și mai multe instituții de învățământ din țară. Grigore Vieru s-a stins din viață pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs la 16 ianuarie, cu o lună până să facă 74 de ani.