logo

Biblioteca Națională desfășoară o campanie de informare despre siguranța pe internet


https://www.ipn.md/index.php/ro/biblioteca-nationala-desfasoara-o-campanie-de-informare-despre-siguranta-pe-inte-7967_1039837.html

Nu există siguranță pe internet atunci când postăm fotografii sau comunicăm deschis pe rețelele de socializare. De multe ori, setările care ar trebui să fie confidențiale, din neștiință sau din neatenție, sunt lăsate cu acces public. Cel mai frecvent generația tânără ajunge victima accidentelor de securitate informațională. Este mesajul transmis elevilor care au participat marți, 6 februarie, la lansarea de către Biblioteca Națională a unei campanii de informare privind siguranța pe internet, transmite IPN.

Igor Cojocaru, directorul Institutului de Dezvoltare a Societății Informaționale, a spus că internetul și tehnologiile informaționale au devenit pentru copii și adolescenți, dar și pentru o bună parte din adulți, practic un viciu de care nu pot scăpa. Utilizatorii de multe ori sunt prinși în situații complicate din cauza utilizării nesigure a internetului. Problema constă în neinformarea utilizatorilor despre riscurile la care se expun când fac cumpărături online, de exemplu, sau când poartă o convorbire pe rețelele de socializare, când transferă fotografii, fișiere video sau audio. „Internetul nu uită ceea ce postezi sau ai postat cândva. Din moment ce este publică informația, ea este stocată”, a atenționat expertul.

În cadrul campaniei de informare cu genericul: „Implică-te, cunoaște, informează-te!”, Biblioteca Națională desfășoară, în perioada 6-12 februarie, mai multe acțiuni pentru elevi. Vineri, 9 februarie 2018, elevilor le va vorbi Victoria Manolachi și Natalia Gulco de la Centrul Pro-European de Servicii și Comunicare. Iar luni, 12 februarie, va fi organizat un seminar interactiv cu voluntarii Centrului Internaţional „La Strada”. Veronica Borș, director adjunct al Direcției tehnologia informației din cadrul Bibliotecii Naționale, a spus că activitățile sunt desfășurate pentru a promova în rândul tinerilor utilizarea sigură și responsabilă a internetului şi a tehnologiilor informaționale.

Potrivit unui studiu realizat de Centrul „La Strada”, patru din zece copii cu vârsta sub zece ani au deja un cont pe rețelele sociale, iar două treimi dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani accesează zilnic internetul. Telefonul este dispozitivul de pe care marea majoritate se conectează la rețeaua virtuală. Unul dintre cele mai riscante comportamente ale copiilor în mediul online este transmiterea imaginilor foto și video intime. Alarmantă este și tendința copiilor de 12-15 ani de a se întâlni cu persoanele cunoscute în mediul online. Foarte puțini copii și adolescenți se adresează părinților sau unui adult cerându-i sfatul atunci când primesc solicitări de a transmite informații cu caracter sexual. Studiul relevă faptul că adolescenții au cunoștințe sumare despre comportamentele riscante în mediul online. Mulți copii neinformați sunt pradă ușoară pentru persoanele rău intenționate.