logo

Berlinul ține în vizor problemele Republicii Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/berlinul-tine-in-vizor-problemele-republicii-moldova-7965_1103875.html

Țările „Triunghiul Weimar” - Germania, Franța și Polonia - sunt pe cale de a identifica investiții comune pentru a susține capacitatea fragilă a finanțelor publice ale Moldovei pe fundalul presiunii tot mai mari a Rusiei asupra țării candidate la UE, a declarat ieri ministrul german de externe Annalena Baerbock, citată de EURACTIV.

„Vrem să cooperăm împreună cu partenerii noștri din Triunghiul de la Weimar pentru a extinde și mai mult securitatea [Moldovei] în toate privințele, dar mai ales cea economică, cu ajutorul aranjamentelor Triunghiului de la Weimar”, a declarat Baerbock reporterilor după o întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Mihai Popsoi, la Berlin.

În timp ce Moldova se apropie de începerea oficială a discuțiilor oficiale de aderare la UE, se opune interferențelor Rusiei,  economia sa – încă printre cele mai sărace din Europa – este sub presiunea consecințelor războiului din Ucraina.

Sprijinul european a fost acordat anterior bilateral și prin Platforma multilaterală de sprijin pentru Moldova, a remarcat șefa diplomației germane. Mai mult, există planuri de consolidare a forumului Triunghiul de la Weimar ca promotor al acțiunii europene comune de sprijinire a Moldova prin acest format, a spus Baerbock.

Un astfel de sprijin ar trebui să meargă dincolo de ajutor, iar partenerii ar trebui să ajute țara să-și construiască puterea economică prin investiții în afaceri, a spus ea.

„Ajutorul în sine nu poate contracara războiul hibrid [al Rusiei], iar puterea economică trebuie să vină din interiorul țării. Aceasta înseamnă că investițiile sunt cruciale”, a spus Baerbock.

Cei trei membri importanți ai UE au început recent să coopereze pentru a-și consolida interacțiunea în formatul Weimar, cu accent pe apărare și războiul Rusiei în Ucraina.

Forumul de dialog a fost în cea mai mare parte latent în timpul guvernării partidului naționalist conservator PiS din Polonia, dar s-a revigorat odată cu venirea la putere a coaliției pro-europene a primului ministru Donald Tusk în octombrie anul trecut.

La întâlnirea formatului de la Berlin din martie, liderii au convenit asupra priorităților comune pentru susținerea Ucrainei, inclusiv prin stimularea economiei țării cu investiții în industria sa de apărare.

Pentru Moldova, sprijinul UE, precum și o eventuală aderare la comunitate, ar oferi „oportunitatea unui viitor mai bun pentru compatrioții noștri”, a spus Popsoi.

Stabilitatea economică a țării „a suferit enorm din cauza consecințelor războiului”, a adăugat el, subliniind dependența de lungă durată a Republicii Moldova de aprovizionarea cu energie din Rusia, notează sursa.