logo

Beneficii anunţate la punerea în aplicare a noilor licenţe pe piaţa comunicaţiilor mobile


https://www.ipn.md/index.php/ro/beneficii-anuntate-la-punerea-in-aplicare-a-noilor-licente-pe-piata-comunicatiil-7966_1015013.html

Punerea în aplicare, cu începere din 6 noiembrie anul curent, a noilor licenţe de utilizare a frecvenţelor radio din benzile 800, 900 şi 1800 MHz, eliberate recent celor trei furnizori de servicii publice de comunicaţii mobile, va va stimula concurenţa şi va aduce beneficii sectorului naţional de radiocomunicaţii, consumatorilor şi societăţii. Despre aceasta s-a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Directorul ANRCETI, Grigore Varaniţa, citat de IPN,  a spus că prin acordarea licenţelor  s-a urmărit scopul de a asigura sectorul de radiocomunicaţii cu resurse necesare pentru  dezvoltarea reţelelor mobile în bandă largă şi pentru asigurarea continuităţii furnizării serviciilor voce mobile GSM (2G). ANRCETI consideră că licenţele vor avea ca efect extinderea reţelelor 4G, dezvoltarea infrastructurii de radiocomunicaţii şi reducerea decalajului digital între sate şi oraşe

„Furnizorii vor putea să satisfacă cererea de servicii mobile în bandă largă din partea unui număr mai mare de utilizatori de date, ceea ce se va solda cu creşterea de 10 ori, în următorii 5 ani, a traficului de date transmise prin reţele mobile”, a subliniat directorul ANRCETI. Odată cu eliberarea noilor licenţe, furnizorii vor avea posibilitatea de a alege şi a aplica tehnologiile dorite fără vreo decizie permisivă a autorităţilor. Iar implementarea acestor tehnologii va însemna crearea unor noi locuri de muncă , atractive în special pentru tineri.

Directorul ANRCETI a mai spus că aplicarea noilor licenţe de către furnizori va aduce mai multe beneficii consumatorilor de servicii. Aceştia vor beneficia de o acoperire mai bună a teritoriului cu reţele mobile de bandă largă, de un număr mai mic de „zone de umbră” şi de un nivel mai înalt al calităţii serviciilor. Întrebat când ar putea să se reducă costul serviciilor, Grigore Varaniţa a spus că, odată cu punerea în aplicare a licenţelor,  adică după 6 noiembrie.

În luna august, ANRCETI a eliberat celor trei furnizori de comunicaţii mobile (Orange Moldova, Moldcell şi Moldtelecom) opt licenţe pentru dreptul de utilizare a frecvenţelor din benzile 800, 900 şi 1800 MHz în scopul furnizării reţelelor şi serviciilor publice de comunicaţii mobile. Primii doi furnizori au primit câte trei licenţe fiecare (din toate cele trei benzi) şi al treilea – două licenţe (din benzile 900 şi 1800 MHz). În total, cei trei furnizorii au achitat la bugetul de stat, pentru licenţele primite, echivalentul în lei moldoveneşti a 62,5 milioane euro (peste 1 miliard de lei).