logo

BECS și-a prezentat Programul de dezvoltare socio-economică. Conține șase piloni esențiali


https://www.ipn.md/index.php/ro/becs-si-a-prezentat-programul-de-dezvoltare-socio-economica-8011_1082188.html

Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și-a prezentat Programul de dezvoltare socio-economică a Republicii Moldova, care stabilește prioritățile BECS pentru următorii patru ani, pe șase dimensiuni. Este vorba despre: industrializarea economiei, dezvoltarea agriculturii, a infrastructurii locale, a asistenței medicale, reducerea inegalității veniturilor populației și educație de calitate, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, președintele Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a declarat că echipa socialiștilor și comuniștilor a demonstrat pe parcursul mai multor ani că poate face față tuturor provocărilor cu care se ciocnesc cetățenii Republicii Moldova. Spre regret, pe parcursul ultimilor zece ani, a crescut și crește sărăcia în țară, se închid școli, se lichidează satele. Potrivit lui, programul social-economic propus este un proiect pe care sunt gata să-l îmbunătățească în baza propunerilor venite de la cetățeni.

Petru Burduja, candidat pe listele Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a prezentat Strategia pentru industrializarea economiei ca parte a Programului de dezvoltare socio-economică a Republicii Moldova. Conform Strategiei, statul va susține crearea și dezvoltarea marilor platforme industriale în toate centrele raionale ale țării. Este de așteptat ca, în decurs de patru ani, să fie create 18 platforme industriale multifuncționale. Va fi creat Fondul de Stat pentru Dezvoltare Industrială, din care vor fi finanțate proiecte de dezvoltare, a menționat Petru Burduja.

Un alt candidat pe listele Blocului, Oleg Reidman, a spus că pentru dezvoltarea satelor sunt necesare investiții serioase în construcția sistemelor de aprovizionare cu apă și canalizare, reconstrucția drumurilor locale și instalarea iluminatului stradal. „Suntem gata să alocăm anual 300 de milioane de lei, imediat după venirea la putere, pentru infrastructură, cu majorarea ulterioară a sumelor”, a spus Oleg Reidman.

Radu Mudreac, candidat, a menționat că Programul prevede dezvoltarea unui nou Cod funciar, care va interzice vânzarea de terenuri străinilor, inclusiv va promova o politică dură de protejare a pieței interne.

Protecția socială a cetățenilor este una dintre principalele sarcini ale Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, susține candidata Alla Darovannaia. Blocul își propune majorarea salariilor în următorii doi ani în domeniile bugetare, majorarea pensiei pentru limită de vârstă. Dreptul angajatorului de a concedia un angajat în vârstă de pensionare va fi anulat, va fi îmbunătățit mecanismul de recalculare a pensiilor către beneficiarii care lucrează și a pensiilor de invaliditate.

Vladimir Odnostalco, candidat, a precizat că sloganul Blocului este „medicină disponibilă pentru fiecare”. Se propune majorarea salariilor lucrătorilor medicali – inițial cu cel puțin 40%. Fiecare localitate trebuie să aibă cel puțin o farmacie și un lucrător medical.

Salarii mai mari pentru profesori, mese gratuite pentru toți elevii din clasele 1-9, precum și conexiunea la internet în toate școlile din țară. Aceste obiective sunt propuse de BECS pentru următorii patru ani de guvernare, în sectorul educației. Constantin Starîș, candidat, BECS se va angaja să reînvie cultura în zonele rurale – să redeschidă Casele de Cultură, să reia activitatea școlilor de muzică, să actualizeze baza materială și tehnică a bibliotecilor și să majoreze salariile bibliotecarilor.

Iar liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, a declarat că toate propunerile din Program au la bază situația reală existentă în țară. Pentru realizarea lui e nevoie de o echipă de specialiști pe care îi are Blocul. Potrivit lui Vladimir Voronin, Moldova se află acum la margine de prăpastie: Fie se păstrează suveranitatea țării, fie Moldova poate dispărea de pe harta lumii, dar asta depinde de fiecare alegător în parte, a mai spus liderul PCRM.