logo

BeCS adoptă o rezoluție cu 10 teze pentru „protejarea și reformarea” țării


https://www.ipn.md/index.php/ro/becs-adopta-o-rezolutie-cu-10-teze-pentru-protejarea-si-reformarea-tarii-8011_1082812.html

Mai mulți susținători și membri ai Blocului electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) au mărșăluit în centrul capitalei, duminică, 4 iulie. Aceștia au scandat „Moldova!”, „Pentru dreptate socială!” sau „Moldova are viitor!”. Manifestația, denumită „Iubim Moldova”, nu a trecut fără incidente. Mai mulți susținători ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) s-au aliniat într-o coloană în fața coloanei de manifestanți ai BeCS, dar au fost înlăturați în scurt timp de polițiști, transmite IPN.

De pe tribuna evenimentului, Vladimir Voronin a declarat că cei prezenți la manifestație iubesc Moldova pentru că „asta e Patria lor, este pământul lor, este istoria neamului, a părinților, a buneilor”. În schimb, potrivit liderului comuniștilor, în Parlament și Președinție stau „oameni care luptă împotriva statalității, împotriva integrității, împotriva suveranității țării”.

Vladimir Voronin s-a arătat convins că BeCS va fi susținut de majoritatea populației țării, „pentru că oamenii s-au săturat de atâtea promisiuni, de atâta democrație, de atâtea aiureli, furturi, prostii care se fac împotriva oamenilor”.

Liderul socialiștilor Igor Dodon, la rândul său, a declarat că mitingul are loc anume între Președinție și Parlament deoarece, după alegerile din noiembrie trecut, „Președinția a trecut sub control extern”, iar sarcina BeCS este ca Parlamentul „să rămână independent, în slujba poporului”.

„Trebuie să fim uniți ca să-i scoatem pe trădătorii care s-au vândut altora, cei care lucrează împotriva poporului moldovenesc, cei care lucrează împotriva statalității țării noastre.” Pentru comuniști și socialiști, spune Igor Dodon, statul și religia sunt „linii roșii care nu trebuie călcate”. La fel de importantă e pacea între etnii, a adăgat politicianul.

Președinta Parlamentului, socialista Zinaida Greceanîi, i-a îndemnat pe cei prezenți la eveniment să le spună oamenilor să cugete asupra echipei „care a știut să gestioneze crize, să scoată țara din groapa datoriilor externe și să achite salarii și pensii în interiorul țării, să dezvolte țara și să atragă investiții”. În opinia sa, nimeni altul după 2009 nu a putut repeta acest exemplu. Potrivit Zinaidei Greceanîi, socialiștii nu vor utiliza niciodată „acele metode josnice” la care recurg oponenții lor, „acei care-și bat joc de țăranii noștri, de oamenii bolnavi de copii”.

La final de marș, participanții au adoptat o rezoluție în care sunt formulate 10 teze „pentru protejarea și reformarea țării”. Este vorba despre: o nouă Constituție, consultată prin referendum, în care va fi stipulat „în mod categoric” caracterul suveran al țării, „identitatea moldovenească” a populației majoritare și neutralitatea Republicii Moldova. La fel, se cere să se consfințească în Constituție interzicerea vânzării pământului către străini. BeCS mai vrea garanții sociale pentru fiecare cetățean; dublarea capitalului matern; interzicerea prin lege a închiderii obiectivelor sociale (grădinițe, școli, centre medicale, spitale, oficii poștale din localitățile țării); economie puternică; susținerea producătorului autohton; realizarea programelor de susținere a tinerilor; Programul „Satul Moldovenesc”: modernizarea completă a infrastructurii localităților rurale; pacea interetnică și politica externă „pașnică, dar sigură”.