logo

„Bătălia pentru buna guvernare în Europa de Est” continuă


https://www.ipn.md/index.php/ro/batalia-pentru-buna-guvernare-in-europa-de-est-continua-7965_1083501.html

„Bătălia” rămâne cuvântul cheie din titlul celei de-a doua ediții a acestei cărți (vezi IPN) destinate cititorului anglofon, ceea ce înseamnă că lupta continuă, iar asta e și bine, și rău. Editorii văd elementul pozitiv în faptul că lupta pentru o guvernare democratică mai bună este plină de viață, în contrast cu regimurile autoritare, precum cel din Rusia sau Azerbaidjan, unde disidența este suprimată. Deloc îmbucurător este că acei care vor îmbunătățirea guvernării democratice întâmpină o rezistență acerbă din partea oponenților.

În acest context, columnistul principal al IPN Dionis Cenusa, unul din coatorii lucrării, își marchează viziunile chiar în titlul capitolului pe care îl semnează - „Democrația anemică și europenizarea prejuduc
iată a Moldovei”. Remarcând urcușuri și coborâșuri privind democrația în Moldova, cercetătorul se referă la calitatea democrației și statului de drept, care au fost grav subminate de influența oligarhului Vladimir Pahotniuc, făcându-i pe toți responsabili de o imensă fraudă bancară în 2014 cu nici o persoană deferită justiției până în prezent.

Având în vedere că lucrarea cuprinde perioada de până la finele anului 2020, autorul opinează că „ideea europenizării în Moldova este în continuare diluată de o instabilitate guvernamentală, aparent interminabilă și puternic umbrită de diviziunea geopolitică dintre tendințele pro-europene și pro-ruse”.

Cititorul occidental află că „în timp ce Igor Dodon, în calitate de președinte din 2016 până în noiembrie 2020, s-a angajat într-o inconfundabilă propagandă anti-europeană, succesorul său, Maia Sandu, aduce la sfârșitul anului 2020 un discurs mai sofisticat și echilibrat. În plus, diaspora în mare parte proeuropeană, stabilită în UE a intrat în scenă ca un nou actor transnațional semnificativ, ajutând la realizarea victoriei electorale a Maiei Sandu”. Observatorului nu-i scapă că „O
rganizațiile societății civile s-au confruntat cu încercări de a le fi împiedica activitatea în anii 2019-2020, dar au fost sprijinite de UE în mod concret prin condițiile de sprijin financiar, făcând guvernul să cedeze...”