Sunt foarte multe moduri de organizat alegeri în străinătate sau în țară, deoarece tehnicile de vot evoluează cu timpul. În Polonia, la ultimele alegeri s-a votat o lege prin care s-a introdus votul prin corespondență, în SUA se votează în fața unui ecran, apăsând pe butoane. Trebuie să existe o dezbatere, un consens între partide ca acestea să fie de acord și să voteze legi care să reglementeze votul într-un fel sau altul. Acesta este un lucru important, fără de care cu greu se vede introducerea unor schimbări. Declarațiile îi aparțin ambasadorului Poloniei în Republica Moldova, Bartłomiej Zdaniuk și au fost făcute la dezbaterile publice: „Alegerile prezidențiale în diasporă și geopolitica”, organizate de Agenția de presă IPN.
Ambasadorul susține că sistemul de vot în Polonia până nu demult a fost cât de cât asemănător celui din Moldova. „Erau deschise secții de votare în străinătate, oamenii puteau să meargă acolo cu condiția că erau pre-înregistrați. Termenul limită pentru înregistrare era cu trei zile înainte de alegeri. Era suficient să ai acces la internet, să accesezi un site, să indici acolo datele personale sau să telefonezi la secția consulară sau la biroul de vot pentru a te înregistra. Astfel, în ziua votului puteai merge la secția de votare pentru a vota. Nu puteai să votezi dacă nu erai înregistrat”.
Anul acesta Polonia a avut alegeri prezidențiale, care, inițial, trebuiau să aibă loc în luna mai, apoi s-au amânat pentru luna iunie și iulie. În contextul acestora, s-a introdus „un sistem mixt” de vot, creându-se posibilitatea de a vota prin corespondență.
Bartłomiej Zdaniuk spune că, pentru alegerile din Polonia, în unele țări a fost posibil să fie deschise secții de votare, unde oamenii să vină să voteze fizic, dar alte țări nu au oferit această posibilitate, cum ar fi Marea Britanie, unde nu a fost posibil să fie secții de votare cu prezența fizică a alegătorilor și singura șansă a fost votul prin corespondență. Acolo s-a depus cea mai multă muncă, deoarece doar într-o secție de votare erau peste 25 de mii de votanți prin corespondență. În Republica Moldova a fost o secție de votare în incinta consulatului Poloniei, unde alegătorii au votat fie fizic, fie prin corespondență. În general, prezența la vot a fost foarte mare, ceea ce a dus la alegerea unui președinte recunoscut în Polonia.
Potrivit diplomatului, situații de cozi și imposibilitate de a alege de către alegători în Polonia nu au fost atestate, motivul principal rezidă în informația pe care au avut-o alegătorii despre faptul că votează cel care s-a înregistrat în prealabil. În condițiile înregistrării prealabile procesul de vot durează mai puțin.
Ambasadorul a adăugat că nu este suficient să existe un ansamblu de reguli, chiar dacă și asta e important, e nevoie de voință politică de a discuta cu alți parteneri politici la acest subiect. Apoi, mai este necesară ținerea legăturii cu țara de către cetățenii plecați peste hotare, care trebuie să se intereseze ce se întâmplă în țară și să se implice activ nu doar în perioada alegerilor, ci permanent.
Dezbaterile publice: „Alegerile prezidențiale în diasporă și geopolitica”, sunt ediția a 156-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.