logo

Bartlomiej Zdaniuk: Moldova ocupă un loc foarte important în cercul de interese ale Poloniei


https://www.ipn.md/index.php/ro/bartlomiej-zdaniuk-moldova-ocupa-un-loc-foarte-important-in-cercul-8004_1041467.html

Poloniei îi pasă de vecinii săi, inclusiv de Republica Moldova, ca de ea însăși. Reușitele și provocările Poloniei pro servi drept model de lecții pe care și le poate face Republica Moldova și cetățenii ei în procesul de dezvoltare. Republica Moldova ocupă un loc foarte important în cercul de interese ale Poloniei. Declarații în acest sens a făcut Ambasadorul Republicii Polonia în Republica Moldova Bartlomiej Zdaniuk, în interviul pentru Agenția IPN,  prilejuit de sărbătoarea națională a Poloniei, marcată astăzi, 3 mai.

„Republica Moldova ocupă un loc foarte important. Pentru noi primordială este securitatea regiunii. Fiecare succes al Republicii Moldova si al altor vecini ai noștri este și succesul nostru. Fiecare înfrângere, fiecare problemă are și ea un impact asupra situației de la noi. Republica Moldova are de afacere cu multe provocări. Nu numai dosarul transnistrean, sunt și unele provocări interne. Soluționarea acestor probleme este și în interesul Poloniei, pentru că atunci și regiunea devine mai stabilă și Polonia devine mai atractivă ca stat. De aceia Polonia este foarte activă în țările din spațiul post-sovietic, mai ales aici în Europa de Est. Polonia a fost unul dintre doi autori ai proiectului Parteneriatului Estic, tocmai pentru că, dacă situația în zona respectivă nu va fi stabilizată, dacă nu vom vedea un progres, atunci acest lucru va constitui o piedică și pentru dezvoltarea noastră”, a afirmat diplomatul polonez.

Ambasadorul a amintit despre o singură rezervă din relațiile bilaterale, deocamdată nevalorificată „Din păcate, din motive care nu țin de Polonia, nu a fost până în momentul de față implementat proiectul creditului pentru agricultura Republicii Moldova. Noi nu ne-am supărat, nu se supără nimeni, noi așteptăm în continuare și sperăm ca acest proiect să fie implementat. Banii sunt la Varșovia și așteaptă”, a spus Bartlomiej Zdaniuk.  

El apreciază starea relațiilor în ansamblu drept „o dezvoltare foarte importantă, foarte susținută”. „Avem o creștere importantă a schimburilor comerciale. Anul trecut cred că chiar am reușit să majorăm în jumătate aceste schimburi. Avem o cooperare foarte puternică în domeniul cultural cu foarte mulți oameni de cultură veniți din Polonia aici în Republica Moldova și invers. Avem și un început foarte bun în ceia ce privește prezența noastră financiară, mă refer aici la investiția poloneză în industria de zahăr, unde un agent economic, de stat, apropo, din Polonia este prezent în Republica Moldova și desfășoară activitate. Avem și o colaborare foarte importantă în ceia ce privește domeniul securității. Avem o comunitate de origine poloneză în Republica Moldova, care este foarte activă. Avem o colaborare interparlamentară, tot foarte activă. Deci, există o dorință, există o proximitate și geografică, și spirituală. În afară de problema cu creditul, dacă mă uit la starea relațiilor dintre Republica Moldova și Polonia, pot spune că peste tot avem o dezvoltare foarte importantă, foarte susținută”, a declarat Ambasadorul Republicii Polonia în Republica Moldova Bartlomiej Zdaniuk, în interviul pentru Agenția IPN „Visul meu este să creăm o legătură puternică între oamenii de aici și din Polonia”.