| ||
COMUNICAT DE PRESĂ |
| Telefoane de contact: +373 22 20-34-84 |
Barometrul Global al Corupţiei 2010: oamenii din întreaga lume atestă o înrăutăţire a situaţiei privitor la corupţie, dar sunt gata să se implice în lupta cu acest fenomen
Berlin, 9 decembrie 2010 - Corupţia a sporit pe parcursul ultimilor trei ani, remarcă la nivel mondial şase din zece persoane intervievate şi una din patru persoane semnalează că a plătit mită în ultimul an. Aceasta este una din constatările Barometrului Global al Corupţiei 2010, un sondaj al opiniei publice asupra corupţiei, efectuat de Transparency International (TI) la nivel mondial şi lansat cu prilejul Zilei Internaţionale Anticorupţie.
Viziunile privind tendinţele corupţiei sunt cele mai negative în Europa şi America de Nord, unde respectiv 73% şi 67% din persoanele intervievate consideră că fenomenul corupţiei a crescut în ultimii trei ani.
În pofida acestor rezultate, studiul a constatat că 70% din respondenţi sunt dispuşi să semnaleze despre fapte de corupţie. „Instituţiile trebuie să fie ferme în eforturile lor de a restabili buna guvernare şi încrederea. ... Este încurajator faptul că atât de mulţi oameni sunt gata să ia atitudine împotriva corupţiei. Această dorinţă trebuie să fie susţinută", a declarat Huguette Labelle, Preşedintele TI.
În cadrul Barometrului Global al Corupţiei 2010 au fost intervievate peste 91 mii de persoane din 86 de ţări şi teritorii. Sondajul s-a focusat asupra corupţiei mici, percepţiei instituţiilor publice şi opiniilor oamenilor privind încrederea în posibilitatea combaterii corupţiei.
Sondajul a arătat că, în ultimele 12 luni, unul din patru respondenţi a plătit mită la una dintre cele nouă instituţii/servicii indicate în chestionar, începând cu cele de ocrotire a sănătăţii, educaţie până la autorităţile fiscale. Poliţia a fost numită cel mai frecvent destinatar al mitelor – la nivel global, circa 30 la suta din respondenţii care au contactat organele de poliţie susţin că au plătit mită. Cel mai îngrijorător este faptul că mita în politie practic s-a dublat în comparaţie cu 2006. De asemenea, comparativ cu cinci ani în urmă, mai multe persoane au dat mită în sistemul judiciar, pentru diferite tipuri de autorizări şi servicii.
Aproape 50% din respondenţii care au plătit mită susţin că au făcut acest lucru pentru a evita problemele cu autorităţile şi 25% - pentru a „accelera” procesele.
Mita şi săracia
Fenomenul mituirii continuă să dezavantajeze păturile sărace ale populaţiei şi tinerii. Ca şi în sondajele precedente, persoanele cu salarii mai mici susţin că au dat mită relativ la venituri mai mult decât persoanele bogate.
Potrivit aceluiaşi studiu, o treime din respondenţii cu vârsta sub de 30 ani au plătit mită în ultimele 12 luni, comparativ cu mai puţin de 20% din cei de peste 51 de ani.
"Guvernele ar trebui să facă mai mult pentru a identifica riscurile de corupţie în serviciile de bază în vederea protecţiei cetăţenilor", a declarat Huguette Labelle.
Lipsa de încredere în funcţionarii publici
Spre regret, puţini oameni au încredere în guverne sau politicieni. Circa 80% din respondenţi susţin că partidele politice sunt corupte sau extrem de corupte, printre cei mai corupţi fiind specificaţi şi funcţionarii publici, şi parlamentarii.
Jumătate din respondenţi consideră că acţiunile guvernelor în contracararea corupţiei sunt ineficiente.
Deşi 70% din respondenţi spun că vor semnala despre un act de corupţie, în cazul în care ei ar fi victime ale corupţiei, disponibilitatea de a denunţa corupţia scade.
„Mesajul Barometrului Global al Corupţiei 2010 este că fenomenul corupţiei este unul insidios, el face ca oamenii să-şi piardă încrederea. O mai bună protecţie a avertizorilor de integritate şi un mai mare acces la informaţii sunt cruciale. Angajamentul public în lupta împotriva corupţiei va forţa autorităţile să acţioneze şi le va da oamenilor mai mult curaj să vorbească şi să se ridice în picioare pentru o lume mai curată şi mai transparentă", a menţionat Huguette Labelle.
|
Barometrul Global al Corupţiei 2010, în cea de-a 7 ediţie, cuprinde 86 de ţări. El a fost realizat în perioada 1 iunie 2010 - 30 septembrie 2010. Gallup International a efectuat intervievarea din numele TI în 84 de ţări. În Bangladesh studiul a fost realizat de TI Bangladesh, în Mongolia – de autoritatea independentă împotriva corupţiei din Mongolia. Datele complete ale sondajui pentru Barometru, inclusiv informaţiile la nivel de ţară, sunt disponibile pe www.transparency.org