logo

Banii disponibili trebuie păstrați în siguranță sau investiți, ghid


https://www.ipn.md/index.php/ro/banii-disponibili-trebuie-pastrati-in-siguranta-sau-investiti-ghid-7966_1073515.html

Banii păstrați în numerar pot fi pierduți sau furați și își pot pierde din puterea de cumpărare. Păstrarea banilor într-un cont bancar oferă mai multă siguranță și poate genera câștiguri sub formă de dobândă. Investițiile pot aduce un randament mai mare, însă și riscurile sunt mai mari. Informațiile despre sistemul financiar-bancar se regăsesc în ghidul protecției consumatorului pe piața financiar-bancară din  Republica Moldova elaborat în cadrul proiectului de educație financiară „Învață. Dă sens banilor”, lansat de Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare, transmite IPN.

Economisirea banilor în conturi bancare este o modalitate mai sigură decât a economisi în numerar, deoarece numerarul poate fi furat sau pierdut într-un accident, cum ar fi un incendiu. Mai mult decât atât, banii păstrați în numerar pot pierde din valoare din cauza inflației, în timp ce pentru banii păstrați în bancă se plătește dobândă care diminuează sau compensează efectul inflației, sau reprezintă un câștig pentru client. Banii pot fi păstrați și în contul curent bancar, însă economisirea acestora într-un cont special, pe lângă o rată de dobândă mai mare, are și un efect psihologic, fiind mai tentant să cheltuiești banii la care ai acces ușor.

Autorii ghidului menționează că este dificil să fie controlate eventualele evenimentele, tocmai de aceea economisirea banilor poate oferi o siguranță financiară, inclusiv în situații de urgență. Mai mult decât atât, economiile pot servi pentru a face achiziții majore: avansul necesar pentru a obține un credit pentru o casă sau o mașină; pentru dezvoltarea personală sau profesională: studii, certificări, vacanțe.

Ghidul se adresează potențialilor consumatori de servicii financiar-bancare dornici să învețe să își gestioneze atât veniturile, cât și cheltuielile, să facă achiziții și să se informeze asupra măsurilor de protecție în folosirea produselor și serviciilor bancare.

Potrivit proeictului, în această perioadă de incertitudine, mai mult decât oricând, este nevoie de produse și servicii adaptate situației financiare personale. Pentru multe persoane, serviciile financiare sunt de o complexitate înaltă, fie că este vorba despre plăți, depozite, credite sau chiar investiții.

Autorii publicației menționează că un produs financiar poate prezenta mai multe riscuri în același timp. Un exemplu este creditul de consum – când ratele de dobândă cresc, plata lunară pentru un credit cu rată flotantă se majorează – riscul ratelor de dobândă. În cazul creditului ipotecar – când valuta locală se depreciază, plata lunară pentru un credit acordat în valută străină crește, persistă riscul valutar. În cazul depozitului bancar, atunci când inflația depășește randamentul obținut de depozit, valoarea reală a acestuia scade, persistă riscul legat de inflație

Într-o economie de piață, în care prețurile bunurilor și serviciilor se formează exclusiv din interacțiunea dintre cerere și ofertă, cu o intervenție limitată din partea statului, prețurile se pot modifica oricând. Inflația se înregistrează atunci când are loc creșterea generalizată a prețurilor bunurilor și serviciilor, cu alte cuvinte, cu aceeași sumă de bani pot fi cumpărate mai puține produse.