logo

Bani UE pentru abilitarea cetățenilor de a participa la luarea deciziilor în comunitate


https://www.ipn.md/index.php/ro/bani-ue-pentru-abilitarea-cetatenilor-de-a-participa-la-luarea-7967_1048987.html

Uniunea Europeană pune la dispoziție organizațiilor societății civile suma de 4,9 milioane de euro (inclusiv 3,75 milioane de euro pentru granturi) pentru implementarea unei serii de proiecte care au ca scop conștientizarea și abilitarea cetățenilor Republicii Moldova de a participa constructiv la procesul de luare a deciziilor privind dezvoltarea socio-economică și dezvoltarea infrastructurii publice, transmite IPN.

Obiectivele prezentate într-o conferință de presă de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, instituția care se ocupă de implementarea proiectului, țin de planificarea participativă, prin care cetățenii sunt abilitați să participe la planificarea infrastructurii publice, dar și de monitorizare participativă, în care cetățenii sunt abilitați să supravegheze procesele de achiziții, gestionare și întreținere a infrastructurii publice.

Un alt obiectiv al proiectului îl constituie creșterea gradului de conștientizare. Cetățenii, inclusiv elevii din școlile publice, vor fi informați despre investițiile în apă și canalizare, managementul deșeurilor solide, problemele de mediu, precum și relevanța tarifelor. „Credem că este un proiect care prezintă interes și poate aduce beneficii cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Valentina Pleșca, managerul de proiect. Aceasta a precizat că scopul final al proiectului este acela de a implica cetățenii în derularea tuturor investițiilor care au loc în localitățile lor.

„Este pentru prima dată când Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, împreună cu delegația Uniunii Europene, oferă acest suport organizațiilor din Republica Moldova ca acestea să lucreze mai mult cu cetățenii. Nu poți să vii cu un proiect investițional într-o localitate dacă cetățenii nu sunt informați și nu conștientizează necesitatea investiției”, a declarat pentru IPN Valentina Pleșca.

Proiectul acoperă cele patru regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova: Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia. Organizația Societății Civile selectată pentru implementarea proiectului va primi 550 de mii de euro sub formă de grant. Cel puțin jumătate din această sumă va fi alocată ca sub-grant altor organizații, instituții media, jurnaliști și activiști civici pentru producerea conținutului de media, comunicare și vizibilitate.

Astfel, patru organizații ale societății civile regionale (câte una pentru fiecare regiune de dezvoltare) vor semna acorduri de grant cu Agenția de Cooperarea Internațională a Germaniei și vor acorda sub-granturi OSC-urilor locale pentru implementarea unor proiecte la scară mică în localitățile lor. În plus, un acord de grant va fi semnat cu organizație sau un consorțiu de organizații neguvernamentale cu experiență dovedită în comunicare.

Perioada de implementare a proiectului este de doi ani, iar partenerul politic este Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a Republicii Moldova.