Banca Naţională a obţinut dreptul de lichidare a băncilor comerciale
https://www.ipn.md/index.php/ro/banca-nationala-a-obtinut-dreptul-de-lichidare-a-bancilor-comerciale-7966_976084.html
Banca Naţională a Moldovei (BNM) va avea dreptul să lichideze bănci comerciale, în caz de incapacitate de plată a acestora. Proiectul de lege a fost aprobat la 12 iunie, în prima lectură, cu votul majorităţii parlamentare comuniste. Opoziţia a criticat dur proiectul, invocând că BNM obţine împuterniciri exagerate, transmite Info-Prim Neo.
„Banca Naţională a fost suplinită cu împuternicirea de a numi administratorul din oficiu, ceea ce va asigura o operativitate mai înaltă la soluţionarea unor probleme care pot apărea în faţa unei sau altei bănci, fără aplicarea unor proceduri îndelungate”, a spus Iurie Muntean, preşedintele Comisiei pentru politică economică, buget şi finanţe.
În prezent, lichidarea băncilor insolvabile se efectuează de către lichidatorul numit de instanţa de judecată. „Această procedură este una foarte lungă şi anevoioasă. Timpul scurs până la intrarea efectivă a lichidatorului în gestiunea băncii poate eventual să conducă la pierderea unei părţi din activele băncii”, a menţionat Muntean.
Alexandru Oleinic, deputatul fracţiunii Alianţa „Moldova Noastră”, a declarat că modificările operate vor afecta serios încrederea în bănci şi va permite implicarea nejustificată a statului în activitatea băncilor comerciale.
„Procedura nouă va asigura o protecţie sporită a deponenţilor şi altor creditori ai băncilor”, a replicat Muntean. „Deponenţii nu vor avea probleme, noi acum garantăm 6 mii lei, iar pe viitor vom garanta toţi banii”, a explicat deputatul comunist.
Potrivit deputatului fracţiunii Partidului Liberal Democrat (PLDM), Simion Furdui, „prin această iniţiativă, sistemul comunist recunoaşte că sistemul bancar din R. Moldova este în prag de faliment”.
O parte din deputaţii din opoziţie au recomandat amânarea examinării şi adoptării legii după desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate. „Nu glumiţi cu sistemul financiar-bancar, în trei zile el nu se perfectează. Pe urmă vom avea nevoie de ani de zile să-l perfectăm din nou”, a spus Vadim Cojocaru, deputatul fracţiunii Partidului Liberal (PL).
Şi Leonid Bujor, deputat AMN, a cerut respingerea proiectului de lege, „pentru că se dau atribuţii exagerate BNM, ceea ce contravine practicii internaţionale”.