Banca Mondială a aprobat creditul pentru susţinerea reducerii sărăciei în valoare de 10 mil. USD pentru R. Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/banca-mondiala-a-aprobat-creditul-pentru-sustinerea-reducerii-saraciei-in-7967_961822.html
Consiliul director al Băncii Mondiale (BM) a aprobat joi, 19 octombrie, Creditul pentru susţinerea reducerii sărăciei (CSRS) în valoare de 10 mil. USD pentru R. Moldova.
Creditul, fiind primul din câteva credite anuale planificate, are drept scop susţinerea acţiunilor Guvernului în vederea accelerării creşterii economice şi îmbunătăţirii eficienţei programelor sociale şi a administraţiei publice. Investiţii suplimentare sunt planificate pentru reabilitarea drumurilor, sectorul social şi dezvoltarea rurală.
Potrivit unui comunicat de presă al BM, director regional al BM pentru Ucraina, Belarus şi Moldova, Paul Bermingham a declarat că aprobarea creditului, care a fost coordonat în strânsă colaborare cu planurile pentru sprijin bugetar suplimentar ale altor donatori, ar trebui să ajute Guvernul în implementarea Strategiei de Creştere Economică şi Reducere a Sărăciei şi a Planului de acţiuni Moldova - UE”. Potrivit lui, R. Moldova va trebui să consolideze progresele bune obţinute în ultimii ani în implementarea reformelor economice necesare pentru accelerarea şi menţinerea creşterii economice şi pentru reducerea sărăciei.
CSRS va sprijini domenii selectate ale agendei de reforme a Guvernului, care au drept obiectiv ameliorarea climatului investiţional; îmbunătăţirea eficienţei şi gestionării resurselor publice şi consolidarea sistemelor de pensii şi asistenţă socială. Se preconizează ca implementarea programului de reforme sprijinit de CSRS să contribuie la îmbunătăţirea climatului investiţional şi a mediului de afaceri, care vor spori ulterior calitatea creşterii economice şi a procesului de reducere a sărăciei, în special în spaţiul rural. Un serviciu public cu un grad sporit de transparenţă şi responsabilitate faţă de finanţele publice, precum şi ameliorarea gestionării cheltuielilor publice şi a alocării strategice a resurselor constituie o altă componentă esenţială a programului de reforme susţinut în cadrul creditului. Dată fiind majorarea preţului pentru energia importată, CSRS va oferi sprijin Guvernului în fortificarea reţelelor existente de asistenţă socială pentru grupurile vulnerabile prin finalizarea reformei în domeniul pensiilor, iniţiată în 1999, şi prin îmbunătăţirea direcţionării programelor de asistenţă socială.
Creditul este oferit de Asociaţia Internaţională pentru Dezvoltare (AID). AID este agenţia BM ce oferă sprijin în condiţii preferenţiale. Asistenţa AID vizează cele mai sărace ţări, cu venit anual per capita mai mic de 885 dolari. Creditele AID sunt fără dobândă şi cu o scadenţă de 40 ani, inclusiv o perioadă de graţie de 10 ani.
Din momentul în care R. Moldova a devenit membru al BM în 1992, totalul angajamentelor Băncii constituie circa ¬¬646,4 mil. USD pentru 39 de operaţiuni.