logo

Avocatul poporului pledează pentru revizuirea deciziei ANRE de majorare a tarifelor


https://www.ipn.md/index.php/ro/avocatul-poporului-pledeaza-pentru-revizuirea-deciziei-anre-de-majorare-a-tarife-7967_1021611.html

Avocatul poporului, Mihail Cotorobai, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu recentele majorări de tarife la energia electrică şi la gazele naturale, care, spune dânsul, vor provoca inevitabil o creştere explozivă a preţurilor la alte mărfuri şi servicii. Ombudsmanul pledează pentru revizuirea deciziei adoptate recent de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, transmite IPN.

Într-o declaraţie remisă presei de Oficiul avocatului poporului, ombudsmanul atenţionează asupra faptului că impactul social al majorărilor de tarife va fi unul dezastruos în condiţiile unor venituri şi aşa modeste ale populaţiei. În rapoartele anuale, instituţia ombudsmanului a semnalat în repetate rânduri despre faptul că circa 98% dintre beneficiarii de pensii primesc o pensie sub nivelul minimului de existenţă, iar pensia medie de dizabilitate constituie 57,6% din minimul de existenţă.

Mihail Cotorobai aminteşte despre faptul că asigurarea dreptului la un nivel de trai decent este un drept constituţional. În acest sens, avocatul poporului pledează pentru revizuirea deciziei ANRE cu privire la majorarea cu aproape 40% a tarifelor la energia electrică şi cu 15% a celor la gazele naturale. Aceasta, mai ales având în vedere opiniile exprimate de către unii experţi independenţi, dar şi de către un grup de savanţi de la Institutul de Energetică al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, potrivit cărora majorarea tarifelor la energia electrică putea fi cu mult mai mică, cu 3,82%, iar la gazele naturale putea fi evitată.

Avocatul poporului consideră, de asemenea, că autorităţile competente urmează să identifice în regim de urgenţă pârghii de ajutorare a populaţiei, în special a păturilor social-vulnerabile. În opinia ombudsmanului, Guvernul trebuie să depună eforturi pentru a găsi un compromis social acceptabil pentru ca povara  majorărilor, în cazul în care acestea nu vor putea fi evitate, să nu conducă la aprofundarea sărăciei.