logo

Avocatul poporului cere CEC să revadă urgent lista secțiilor de votare pentru diasporă


https://www.ipn.md/index.php/ro/avocatul-poporului-cere-cec-sa-revada-urgent-lista-sectiilor-8011_1082592.html

Avocatul poporului, Maia Bănărescu, solicită Comisiei Electorale Centrale revizuirea în regim de urgență a listei secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie, prin majorarea numărului secțiilor de votare potrivit evaluărilor prezentate de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și listei inițiale a CEC din 4 iunie 2021. Un aviz cu recomandări în acest sens a fost expediat  pe numele președintelui CEC, Dorin Cimil, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al ombudsmanului.

Avocatul poporului susține că, în condițiile în care Codul Electoral stabilește că CEC expediază birourilor electorale ale secțiilor de votare constituite în afara Republicii Moldova un număr de până la 5000 buletine de vot pentru fiecare secție de votare, soluția optimă pentru exercitarea dreptului la vot de către fiecare cetățean este crearea unui număr mai mare de secții de votare.

Maia Bănrescu atrage atenția asupra faptului că voința poporului constituie baza puterii de stat. Această voință se exprimă prin alegeri libere, care au loc periodic prin sufragiu universal, egal, direct, secret și liber exprimat.

Avocatul poporului e de părere că în cadrul scrutinului parlamentar din 11 iulie CEC urmează să țină cont de necesitățile reale și evaluările MAEIE, astfel încât să fie oferite șanse egale tuturor cetățenilor Republicii Moldova care doresc să-și exercite dreptul la vot indiferent de domiciliu acestora. 

Potrivit avocatului poporului, propunerea inițială a MAEIE, din 25 mai, de organizare a celor 191 de secții de votare în străinătate a fost rezultatul consultării de către ambasadele Republicii Moldova a comunităților de cetățeni din afara țării, precum și discuțiilor MAEIE cu reprezentanții societății civile.

În cadrul avizului prealabil, ministerul a informat autoritatea electorală că toată misiunile diplomatice au notificat în timp util autoritățile statelor de acreditare despre organizarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și intenția de a deschide secții de votare pe teritoriul acestora.