logo

Avocată acuză interese de preluare a afacerilor clienților săi


https://www.ipn.md/index.php/ro/avocata-acuza-interese-de-preluare-a-afacerilor-clientilor-sai-7967_1077956.html

Avocata Angela Istrate acuză interese de preluare a afacerilor clienților săi – companiile de transport autor  „Ednateric Trans” și „Transeric Tur” . Comanda ar veni din partea concurenților. Într-o conferință de presă la IPN, Angela Istrate a relatat că, în februarie 2020, cele două companii au fost vizate într-o cauză penală intentată pentru migrație ilegală de persoane, în cadrul căreia organul de urmărire penală nu s-a limitat doar la urmărirea fondatorilor firmelor, dar a purces și la urmărirea managerilor întreprinderii. Au fost dispuse 17 percheziții care nu se încadrează în niciun mod în desfășurarea de percheziții legale, susține apărătoarea.

Potrivit avocatei, perchezițiile au avut loc cu participarea mascaților, fără să existe  o încheiere a instanței de judecată prin care să fie dispuse aceste verificări. Autocarele au companiilor au fost oprite în plin traseu național. Cei de la PCCOCS, împreună cu Centrul de trafic pentru ființe umane, și-au permis să dea jos toți pasagerii, să-i interogheze în calitate de martori, să-i intimideze. Ulterior persoanele interogate au fost telefonate și li s-a solicitat să se prezinte și să facă declarații, fără a-i cita legal.

Angela Istrate mai spune că s-a încercat a ridica telefoanele mobile ale șoferilor, prin care asigurau legătura cu companiile care deserveau cursa. La intervenția apărătorilor, telefoane au fost lăsate. Ulterior, perchezițiile au fost contestate și au fost emise încheieri ale instanței de judecată care le-a recunoscut ca ilegale.

Avocata a relatat că la perchezițiile în birourile companiilor au participat persoane care nu erau incluse în grupul de percheziții. Acestea au ridicat hardurile cu datele despre pasageri și datele contabile. Au ridicate telefoanele companiilor, fără să le sigileze. Ulterior răspundeau la telefoane și le spuneau clienților că companiile nu activează și nu vor mai activa.

De asemenea, apărătoarea susține că în cadrul perchezițiilor au fost încălcate și drepturile apărării, avocatei nu i s-a permis să discute în condiții de confidențialitate cu clienții. Angajaților nu li s-a permis să părăsească locul de muncă. Ofițerii de investigații și-au permis să-l invite pe avocat în oficiu și să-l impună să facă declarații, a mai acuzat Angela Istrate.

Conferința face parte din ciclu de conferințe prevăzute în proiectul IPN „Injustiția la vedere prin mijloace multimedia”. Agenția IPN nu își adjudecă dreptul să decidă dacă organizatorii conferințelor de presă au dreptate în cauzele despre care vor vorbi, aceasta este prerogativă exclusivă a justiției, însă perioada exagerat de lungă, mult mai lungă decât prevede legislația, a acestor cazuri poate fi considerată drept act de nedreptate și injustiție evidentă. Agenția de presă IPN nu poartă răspundere pentru declarațiile publice făcute în spațiul public de către organizatorii conferințelor de presă.