logo

Avocat: Patru bărbaţi au fost condamnaţi la închisoare pe nedrept de către Judecătoria Sângerei


https://www.ipn.md/index.php/ro/avocat-patru-barbati-au-fost-condamnati-la-inchisoare-pe-nedrept-de-catre-judeca-7967_1023848.html

Avocatul Vitalie Ţaulean susţine că patru clienţi ai săi au fost condamnaţi pe nedrept la câte cinci ani de închisoare, fiindu-le incriminate acte de huliganism, pe care în realitate bărbaţii nu le-ar fi săvârşit. Într-o conferinţă de presă la IPN avocatul a declarat că sentinţa pronunţată de preşedintele Judecătoriei Sângerei este una criminală şi că magistratul a cerut, prin intermediari, bani de la suspecţi pentru a-i scăpa de închisoare şi a făcut presiuni asupra lor pentru ca aceştia să renunţe la serviciile lui Ţaulean.

Vitalie Ţaulean a menţionat că totul a început acum doi ani, când cei patru bărbaţi se întorceau acasă şi pe drum au fost implicaţi într-un incident, potrivit lui, nesemnificativ. Bărbaţii opriseră un microbuz pentru a mustra şoferul că se deplasa cu faza lungă. Potrivit lui, incidentul banal a durat nu mai mult de un minut, fără a fi cauzate prejudicii materiale sau morale pretinselor victime, care ulterior s-au plâns la poliţie. Ţaulean mai spune că cele invocate de pretinsele victime nu au fost confirmate prin probe şi nici de martori.

Avocatul a declarat că după acest incident bărbaţii au mers acasă la unul dintre ei. Între timp în gospodărie şi-au făcut apariţia doi necunoscuţi, care ulterior s-au dovedit a fi poliţişti. Apărarea susţine că oamenii legii, fiind în stare de ebrietate, au venit ilegal  acasă la bărbat sub un pretext inventat. Unul dintre poliţişti l-ar fi lovit pe proprietarul casei cu o sanie în cap. Între timp la faţa locului au venit poliţişti operativi pentru  percheziţii, sub pretextul că bărbaţii ar fi sustras fier uzat, fapt care nu s-ar fi dovedit.

Cei doi poliţişti au fost supuşi testului de alcoolemie, care a ieşit însă negativ. Avocatul afirmă că rezultatele expertizei au fost falsificate, pentru că din probele video, prezentate şi la conferinţă, ar fi evident că cel puţin unul din poliţişti era beat. De asemenea, oamenii legii ar fi falsificat şi acte care confirmă că au suferit leziuni provocate de cei patru suspecţi.

După doi ani de la aceste incidente, bărbaţii au fost recent condamnaţi la câte 5 ani de închisoare, fiind învinuiţi de acte de huliganism.

Avocatul a declarat că, prin această „sentinţă criminală”, judecătorul a legiferat precum că violarea domiciliului şi agresarea stăpânilor casei în propria locuinţă se sancţionează cu închisoare. „Mai mult ca atât, acest judecător corupt şi agramat juridic a mai pretins de la inculpaţi prin intermediari să i se dea mită şi totodată ca învinuiţii să refuze serviciile avocatului lor, condiţionând că în caz contrar îi va închide la închisoare, lucru care şi s-a întâmplat”, a notat Ţaulean.

Avocatul susţine că va ataca decizia de condamnare în instanţa de apel. De asemenea, apărarea a declarat că va depune o plângere pe numele judecătorului la Consiliului Superior al Magistraturii.