Avocat parlamentar sesizează Curtea Constituţională asupra legii cu privire la tratatul de fronieră cu Ucraina
https://www.ipn.md/index.php/ro/avocat-parlamentar-sesizeaza-curtea-constitutionala-asupra-legii-cu-privire-la-t-7965_980013.html
Partidul Popular Creşdin Demoicrat (PPCD), reprezentat de avocatul parlamentar Tamara Plămădeală, a sesizat în mod repetat Curtea Constituţională (CC) în vederea exercitării controlului constituţionalităţii Legii nr 348 prin care s-a ratificat Tratatul cu privire la frontiera de stat între Republica Moldova şu Ucraina şi Protocolul adiţional, transmite Info-Prim Neo.
Avocatul parlamentar a declarat imediat după depunerea sesizării în cancelaria CC, că prin acest tratat „se încalcă drepturile omului, fiind vorba de drepturul la circulaţie şi dreptul la proprietate pe care îl au locuitorii satului Palanca.”
Anterior PPCD a mai depus o sesizare în acest subiect, însă aceasta a fost returnată „pentru a o completa, ceea ce, consideră autorii sesizării, nu constituia un motiv real pentru a fi returnată.”
Ghenadie Vaculovschi, vicepreşedinte al formaţiunii, a declarat că PPCD a cerut ca CC să verifidice constituţionalitatea legii prin care a fost ratificat acest tratat. „Atunci când această lege este adoptată, explică Vaculovschi, ea produce în mod sigur anumite efecte care sunt generate de intrarea în vigoare a trataului, odată cu obligaţiile pe care şi le asumă Republica Moldova. Iată anume aceste efecte sunt în legătură directă cu adoptarea acestei legi.”
Tamara Plămădeală a declarat că prin actele asupra cărora insistă să fie verificată constituţionalitatea, locuitorii satului Palanca nu au acces la cele 7,77 ha de teren care le aparţin. Prin tratatul respectiv s-a cedat terenul, dar acum există riscul să fie cedat şi subsolul, adică teritoriul naţional.
„Noi mizăm pe corectitudinea CC şi credem că ea va pune pe rol acest dosar, ceea ce va permite oprirea tratativelor între cele două părţi, spun autorii sesizării. În cazul în care cererea noastră va fi respinsă, vom apela la instanţa de judecată, pentru ca aceasta să se pronunţe asupra modului în care sunt respectate drepturile omului.”
Conform procedurilor legale, iniţial, este numit un membru al CC care formează un grup de lucru pentru examinarea problemei. La această etapă, CC poate solicita opinii din afară, inclusiv poate consulta Comisia de la Veneţia, după care, în cadrul unei şedinţe de lucru, se decide admiterea sau neadmniterea sesizării spre examinare. CC se pronunţă asupra sesizării în termen de maximum şase luni din ziua admiterii cererii, notează Info-Prim Neo.