logo

Autoritățile vor compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură


https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-vor-compensa-30-din-valoarea-accizei-la-motorina-7966_1088847.html

Autoritățile vor compensa 30% din valoarea accizei la motorina utilizată în agricultură. De asemenea, agricultorii vor fi asigurați cu mijloace circulante de care au nevoie pentru procurarea inputurilor. Concomitent, vor putea fi compensate până la 200 de mii de lei din rata dobânzii la creditele accesate pentru completarea mijloacelor circulante și, suplimentar, până la 150 de mii de lei pentru creditele accesate pentru proiectele investiționale. Măsurile pentru susținerea sectorului agricol au fost anunțate de către premierul Natalia Gavrilița într-o conferință de presă, transmite IPN.

Premierul a declarat că în ultimele două săptămâni a avut întrevederi cu mai multe grupuri de agricultori, a fost în teritoriu și este clar că situația este complicată. Au crescut prețurile la carburanți, în special la motorină, nu mai sunt accesibile căile de import și export prin Ucraina, au crescut semnificativ și prețurile la o gamă de produse și servicii necesare pentru plantare.

Natalia Gavrilița a precizat că vor fi acordați mai mulți bani pentru subvențiile agricole. Dacă în 2021 Fondul de subvenționare era de 1,1 miliarde de lei, atunci în 2022 acesta a fost crescut până la 1,5 miliarde de lei. Totodată, în câteva săptămâni va avea loc rectificarea bugetului, iar Fondul de subvenționare va fi majorat până la 1,7 miliarde de lei. Banii suplimentari vor fi redirecționați pentru finanțarea măsurilor de susținere în contextul crizei.

„Vom face și alte măsuri care erau importante și înainte de război, și înainte de criză, dar sunt importante mai ales acum pentru reorientarea producerii. Vom majora plafonul subvenției până la 1,5 milioane de lei pentru construcția instalațiilor de producere a energiei regenerabile. Vom subvenționa în premieră înființarea plantațiilor multianuale cu soiurile înscrise în cataloagele Uniunii Europene, fără ca să fie necesară adoptarea lor în Catalogul Național. Vom subvenționa de asemenea practicile de eficiență energetică prin compensarea de 50% din costul semințelor leguminoase de producție autohtonă, dar nu mai mult de două mii de lei per hectar”, a mai spus șefa executivului.

Proiectul cu măsurile pentru agricultori urmează să fie publicat joi, iar săptămâna viitoare să fie votat. De asemenea, Natalia Gavrilița a anunțat că săptămâna viitoare, împreună cu câțiva colegi, va efectua o vizită în Germania pentru a discuta instrumentele disponibile pentru susținerea adițională a țării pe timp de criză.