logo

Autoritățile trebuie să reglementeze prețul angro la motorină, expert


https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-trebuie-sa-reglementeze-pretul-angro-la-motorina-expert-7966_1088435.html

În ultimele zile motorina s-a scumpit cu mult mai mult decât pe tot parcursul anului trecut și acesta a fost un fenomen care răstoarnă orice logică economică. Economistul Veaceslav Ioniță precizează că timp de un an prețul la motorină a crescut cu cinci lei și în ultimele zile tot cu cinci lei. O altă problemă sesizată de economist este că în aceste zile procurările angro au fost cu până la patru lei mai ridicate decât cele cu amănuntul. În opinia sa, autoritățile trebuie imediat să reglementeze prețul angro la motorină și să elimine intermedierea speculativă, transmite IPN.

Expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul” a menționat că, în Republica Moldova, în proporție de 70% este utilizată motorina, iar restul e benzină. Acum două zile, la stațiile PECO motorina se vindea cu 25 de lei/litru. Aceasta în timp ce producătorilor agricoli li se propunea un preț angro de 28,5 lei sau chiar 29 de lei/litru, fapt generat de așa-numita „liberalizare” a pieței angro. În aceste condiții a fost nevoie de intervenția Comisiei pentru Situații Excepționale și anume pentru a stopa creșterea cauzată, posibil, de legislația vicioasă. „Logica economică spune că prețurile angro trebuie să fie mai mici decât cele cu amănuntul. Lucrul care a funcționat 30 de ani în Republica Moldova. Acum câteva zile petroliștii au făcut dezmăț”, a spus expertul.

Veaceslav Ioniță susține că actuala criză petrolieră a scos în evidență monopolul real existent pe piața dată, modul în care monopoliștii manipulează și obțin supraprofituri nejustificate, dar și modalitatea prin care aceștia reușesc să șantajeze autoritățile „cu lipsa motorinei” în ajunul lucrărilor de primăvară. În opinia sa, unele companii petroliere moldovenești au făcut acest joc în Republica Moldova după scenariul pe care au mers petroliștii din România, care au manipulat piața exact în aceeași perioadă. „A fost, după mine, un război hibrid. Serviciile speciale din România investighează faptul că ar fi fost manipulată piața și prețul la motorină și la benzină, nejustificat, a ajuns la aproape 2,8 euro”, afirmă economistul.

Potrivit lui, astăzi Republica Moldova a ajuns să suporte consecințele faptului că a tolerat monopolul de pe piața produselor petroliere. Or, sunt doar trei importatori, iar restul sunt intermediari, care ar fi introdus un adaos comercial nejustificat, creând monopolul care în prezent șantajează cu prețul la motorină. „Gazul lichefiat care vine din Rusia nu este problemă, iar motorina care vine din România a fost o problemă. În momentul în care a intervenit Comisia pentru Situații Excepționale problema a dispărut. Motorina este și prețul este normal. Prețul de comercializare nu este cel mai grav astăzi. Cel mai grav este haosul care s-a instalat și noi am avut prețuri de vânzare angro cu mult mai mari”, precizează expertul.

În opinia sa, Consiliul Concurenței trebuie să caute răspuns la întrebarea: Cum a fost posibil ca motorina vândută angro să fie mai scumpă decât cea comercializată cu amănuntul la stațiile PECO? Dacă nu cumva companiile care operează pe piață au făcut abuz de poziția lor dominantă și au impus un preț nejustificat, a precizat Veaceslav Ioniță.

Expertul este de părere că autoritățile de la Chișinău trebuie să reglementeze prețul angro, care trebuie să includă prețul cu amănuntul reglementat de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică pentru stațiile PECO, minus cheltuielile pe care le au stațiile PECO. Aceasta înseamnă cu 1 leu sau 1,5 lei mai puțin, deoarece este impresia că pe de o parte este liberalizată piața, dar pe de altă parte nu este liberalizată.

În opinia expertului, Consiliul Concurenței trebuie să aplice penalități pentru ceea ce s-a întâmplat timp de două zile pe piața produselor petroliere. Dacă nu vor fi aplicate penalități, vor fi astfel de abuzuri pe piață și pe viitor. La fel, Serviciul de Informații și de Securitate trebuie să răspundă de ce a fost creată această stare artificială de haos în Republica Moldova? Cine a gestionat situația și s-a ajuns să fie 29 de lei motorina cumpărată angro.