Autorităţile transnistrene intenţionează să distribuie ajutorul umanitar rusesc prin acordare de credite
https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-transnistrene-intentioneaza-sa-distribuie-ajutorul-umanitar-rusesc--7965_968734.html
Producătorii agricoli din Transnistria sunt indignaţi de faptul că autorităţile transnistrene au decis să le distribuie ajutorul umanitar rusesc sub formă de credit, transmite corespondentul Info-Prim Neo.
Ajutorul a fost alocat de către Federaţia Rusă în decembrie trecut, la solicitarea legislativului transnistrean, pentru susţinerea materială a pensionarilor şi producătorilor agricoli. Pentru fortificarea şi dezvoltarea sectorului agricol transnistrean, Rusia a alocat 220,5 mln ruble ruseşti. Mijloacele au fost transferate într-un fond financiar special pentru susţinerea complexului agroindustrial.
Agricultorilor din regiune se plâng că ajutorul rusesc nerambursabil li se distribuie sub formă de împrumut cu dobândă.
Spicherul legislativului transnistrean, Evghenii Şevciuk, a declarat că resursele financiare vor fi orientate către acele organizaţii care vor putea să contribuie suplimentar cu mijloace proprii pentru dezvoltarea agriculturii şi să returneze, în decurs de 3-5 ani, creditele în ruble ruseşti.
Oferirea creditelor va fi pusă în sarcina băncii centrale transnistrene. Agricultorii le vor putea obţine în baza proiectelor de afaceri, în sumă de până la 12,25 mln ruble ruseşti, pe un termen de până la 5 ani. Dobânda va constitui de la 6% la 8%. Observatorii locali presupun că aceste credite, convenabile în esenţa lor (de obicei, dobânda unor astfel de credite este de cel puţin 17%), vor reveni companiilor mari. În primul rând, este vorba de firme-monopoliste ca «Шериф» şi «Евростиль – Агро».
Comentând decizia legislativului transnistrean, mai mulţi conducători ai întreprinderilor agroindustriale s-au arătat foarte critici faţă de o atare metodă de distribuire a ajutorului rusesc. Directorul agro-firmei «Дружба», Daniil Matcin a declarat că, atâta timp cât este vorba de un ajutor umanitar, el trebuie împărţit nevoiaşilor şi nu să devină o sursă de îmbogăţire pentru cineva. În acest fel, ajutorul rusesc va contribui de fapt la susţinerea băncilor. O dobândă de 5 la sută va aduce bancherilor circa jumătate de milion de dolari. Pe lângă aceasta, creditele vor fi acordate doar întreprinderilor care le vor putea rambursa, deci, firmelor mari, spune Matcin.
Preşedintele comisiei parlamentare pentru agricultură din regiune, Efim Covali, a declarat că o decizie definitivă cu privire la distribuirea ajutorului rusesc va fi luată mai târziu. Din informaţii neoficiale se ştie că această variantă de distribuire este examinată şi la Moscova. Săptămânalul moscovit «Коммерсантъ» scrie că Smirnov a izbutit să piardă totalmente încrederea Moscovei. „Lui Smirnov încă nu i s-a iertat folosirea iraţională a ajutoarelor financiare şi umanitare trimise în regiune în 2006, care în loc să fie repartizate cetăţenilor de rând, au fost folosite la întreţinerea aparatului de funcţionari şi serviciilor speciale”, scrie «Коммерсантъ».
În 2007, Federaţia Rusă nu a oferit sprijin financiar Transnistriei.