Autorităţile susţin că în R. Moldova nu există nici o suspiciune de gripă aviară
https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-sustin-ca-in-r-moldova-nu-exista-nici-o-7967_959507.html
Autorităţile de la Chiţinău susţin că în R. Moldova nu există nici o suspiciune de gripă aviară, deşi focare ale acestei maladii au fost depistate în ambele ţări vecine.
Ministerul român al Agriculturii a confirmat existenţa pe teritoriul României a 50 de focare şi 37 de suspiciuni de gripă aviară.
Potrivit presei româneşti, preşedintele Traian Băsescu a criticat dur, într-o şedinţă de Guvern de la Palatul Victoria, autorităţile responsabile de gestionarea crizei aviare. Intervenţia autorităţilor lasă impresia de "brambureală", apreciază şeful statului, supunând criticii Serviciul Român de Informaţii (SRI), autorităţile locale, Ministerul Sănătăţii etc. El a mai spus că o asemenea atitudine este susţinută de insuficienţa controlului sanitar-veterinar realizat la intrarea în ţară a păsărilor achiziţionate pentru popularea fermelor.
Potrivit raportului SRI, dat publicităţii, o posibilă cauză a apariţiei recentelor focare de gripă aviară este importul păsărilor contaminate din Ungaria, Olanda şi Slovacia.
În acelaşi timp, autorităţile din R. Moldova susţin că se întreprind toate acţiunile posibile pentru a contracara apariţia virusului H5N1 pe teritoriul republicii. Şeful adjunct al laboratorului Centrului Naţional Ştiinţifico-Practic de Medicină Preventivă (CNŞPMP) şi virusologul principal netitular al Ministerului Sănătăţii şi Protecţiei Sociale, doctor habilitat în medicină, prof. univ., Constantin Spânu, a declarat pentru Info-Prim Neo că R. Moldova deţine controlul asupra situaţiei, efectuându-se monitorizări în permanenţă. Cele circa 1500 de mostre biologice, prelevate de la păsări de diferite specii în diferite zone din ţară demonstrează lipsa virusului H5N1, susţine sursa citată. Mai mult, pentru o veridicitate mai mare a rezultatelor, se aplică un test foarte sensibil – amplificarea genică, sau reacţia de polimerizare în lanţ. Circa 90 de mostre verificate prin acest test au dat rezultat negativ, spune Spânu.
Potrivit responsabilului de la CNŞPMP, în calitate de măsuri de protecţie, tuturor instituţiilor medicale au fost remise recent circulare privind modul de comportare cu persoanele suspecte de gripa aviară. De mai mult timp este instituit un control drastic la frontieră pentru a depista cetăţenii ce acuză simptome ale virozelor acute, automobilele şi persoanele care trec hotarul R. Moldova trec un filtru de dezinfectare, iar loturile cu carne importată sunt supuse unui control riguros. Totodată, a fost suspendat importul păsărilor din ţările în care s-au înregistrat focare de gripă aviară. Au fost elaborate circa 40 de acte normative privind comportamentul de prevenire a maladiei sau în timpul apariţiei acesteia, afirmă sursa citată. La moment, în R. Moldova activează 9 puncte-santinelă, situate în diferite zone ale Moldovei, care zilnic monitorizează situaţia.
La rândul lui, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Anatol Gordiencio, a declarat că serviciile veterinare au primit indicaţii de a verifica toate fermele avicole din ţară, serviciile de frontieră – de a înăspri controlul importurilor de păsări şi carne, iar amenzile pentru lăsarea păsărilor domestice în libertate au fost majorate.
Din 2003, când a fost atestată pentru prima dată, şi până în prezent, gripa aviară a făcut 124 de victime în 218 cazuri de contractare a gripei aviare de om de la păsările bolnave.