logo

Autorităţile sunt îndemnate să asigure mecanisme de funcţionare pentru presa independentă


https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-sunt-indemnate-sa-asigure-mecanisme-de-functionare-pentru-presa-ind-7967_1015012.html

În condiţiile în care presa din Republica Moldova nu are suficiente venituri ca să-şi permită să rămână independentă, statul ar trebui să intervină cu anumite facilităţi, cum ar fi scutirea de TVA şi alte facilităţi, inclusiv fiscale. Sugestia vine de la Lina Grâu, coordonatoare de proiecte la Asociaţiei pentru Politică Externă (APE) şi co-autoare a studiului „Starea presei – între independenţă editorială şi dependenţă financiară”.

„Când nu ai bani pentru a face un produs echidistant şi echilibrat încerci să-i cauţi. Cei care au interese de a controla informaţia sunt, de regulă, politicienii care au anumite interese în zona afacerilor şi se ajunge la faptul că presa devine subjugată unor interese politice şi unor grupuri economice. Lucrurile se agravează în Republica Moldova prin faptul că statul nu are interesul de a susţine presa, pentru că, dacă ar exista acest interes, lucrurile ar fi stat mult mai bine la acest capitol”, a menţionat Lina Grâu, într-o conferinţă de presă la IPN.

Potrivit Linei Grâu, ar fi salutată ideea sporirii asistenţei financiare pentru presa independentă, prin diverse proiecte din partea partenerilor occidentali ai Republicii Moldova. Pe de altă parte, instituţiile mass-media finanţate din occident, care practică un jurnalism echidistant şi profesionist, ar trebui să-şi consolideze echipele din Republica Moldova şi să extindă grila de programe.

Lina Grâu a subliniat că guvernarea ar trebui să fie activă în susţinerea presei independente, deoarece cine azi e la putere mâine ar putea fi în opoziţie. Ceea ce rămâne sunt mecanismele democratice, care însă trebuie asigurate. „Politicienii nu au ajuns la maturitatea de a conştientiza necesitatea unor mecanisme cu adevărat democratice. Mecanismele sunt cele pe care le vor putea folosi şi în cazul în care vor ajunge în opoziţie şi atunci este în interesul politicienilor să încerce să creeze un echilibru pe piaţa mass-media”, a mai subliniat Lina Grâu.

Autoarea mai recomandă autorităţilor să voteze în lectură finală legea privind transparenţa proprietarilor mass-media, să înlăture dezechilibrul care există în favoarea surselor media ruseşti.