Autorităţile şi organizaţiile străine nu asigură respectarea drepturilor omului în Moldova, veteran de război
https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-si-organizatiile-straine-nu-asigura-respectarea-drepturilor-omului--7967_984527.html
Vicepreşedintele organizaţiei raionale Ialoveni a Uniunii Veteranilor Războiului pentru Independenţă, Gheorghe Staci, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vineri, 13 august, că nici autorităţile, nici organizaţiile internaţionale nu depun eforturi pentru asigurarea drepturilor omului în Republica Moldova.
Gheorghe Staci s-a referit la un caz de reţinere a unei maşini cu numere de Italia la punctul de trecere de la Coşiţa. Şoferul ducea doi copii şi pe părinţii acestora la tabăra de odihnă din satul Molovata, raionul Dubăsari, unde urmau să se odihnească mai mulţi copii ai veteranilor de război. Potrivit veteranului, poliţistul moldovean care stătea în preajma punctului de trecere din Coşniţa nu i-a prevenit că puteau trece fără probleme pe alt drum, decât prin punctul de la Coşniţa, mai ales că aveau automobil cu numere străine. La Coşniţa nu li s-a permis trecerea, au fost reţinuţi, iar după un timp li s-a cerut 500 de euro, în caz contrar i-au ameninţat că îi vor reţine.
Gheorghe Staci spune că a apelat la oficiali din Ministerul Afacerilor Interne, care au spus că nu au mecanisme de influenţă. A mers şi la Misiunea OSCE din Moldova. Pentru că era la sfârşitul programului de muncă, i s-a spus să revină a doua zi. „Între timp am aflat că deja cei reţinuţi au plătit 350 de dolari şi s-au întors acasă. Copiii nu au mai ajuns la tabără. Consider că atitudinea autorităţilor şi a organismelor internaţionale nu este satisfăcătoare”, a spus Gheorghe Staci. „L-am informat pe un domn de la OSCE despre cele întâmplate, iar dumnealui a spus că bine că am scăpat, că putea fi şi mai rău”, a mai spus veteranul.
Gheorghe Staci spune că poliţistul care nu i-a informat corect în drumul spre Coşniţa trebuie pedepsit şi a depus o plângere în acest sens la conducerea raionului Dubăsari.