Autorităţile separatiste susţin că situaţia actuală nu este favorabilă pentru reluarea negocierilor
https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-separatiste-sustin-ca-situatia-actuala-nu-este-favorabila-pentru-re-7965_963579.html
Situaţia apărută în urma realizării politicii de presiune şi ameninţări în adresa unei părţi participante la negocierile în problema transnistreană nu poate fi văzută de Tiraspol ca favorabilă pentru reluarea negocierilor, se arată într-o adresare a aşa-zisului ministru de externe de la Tiraspol Valeri Liţkai, către Misiunea OSCE în Moldova, Ucraina şi Federaţia Rusă.
În adresare, Chişinăul este învinuit de întreruperea negocierilor acum un an, de instituirea aşa-zisei blocade în martie 2006 etc. Tiraspolul mai susţine că până în prezent nu a putut lua cunoştinţă de poziţia noului preşedinte în exerciţiu al OSCE, deşi după reuniunea de la Madrid în format pentagonal a fost planificată o vizită în regiunea transnistreană a unui reprezentant special al preşedintelui OSCE. Totodată, Tiraspolul reclamă faptul că nu a primit până în prezent planul de reglementare a conflictului anunţat în toamna anului 2006 de Preşedinţia belgiană a OSCE, precum şi faptul că nu i-a fost prezentată agenda posibilei întruniri în formatul „5+2”.
Reluarea negocierilor în format 5+2 urma să aibă loc la 15-16 februarie.
Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Louis O’Neill, s-a declarat dezamăgit din cauza lipsei de consens între mediatorii în procesul de reglementare a problemei transnistrene în ceea ce priveşte desfăşurarea negocierilor.
Şi Chişinăul oficial şi-a exprimat, prin Ministerul Reintegrării, dezamăgirea şi nedumerirea în legătură cu eşuarea organizării rundei de negocieri în problema transnistreană, din cauza absenţei unora din participanţi fără a fi invocate motive întemeiate.
Ultima rundă de negocieri a avut loc la finele lunii februarie anul trecut. Părţile implicate în conflict nu au găsit poziţii comune în mai multe chestiuni şi în special în ceea ce priveşte problema cultivării terenurilor agricole ale locuitorilor din Doroţcaia, care se află în zona controlată de separatişti.