logo

Autorităţile oferă puţine subvenţii pentru agricultura ecologică, studiu


https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-ofera-putine-subventii-pentru-agricultura-ecologica-studiu-7966_1014679.html

Agricultura ecologică se dezvoltă activ în Republica Moldova şi contribuie în mod semnificativ la exporturile agricole globale. În timp ce doar 1,7% din terenuri sunt gestionate reuşit din punct de vedere „organic”, exporturile de produse ecologice reprezintă mai mult de 11% din exporturile agricole. Cu toate acestea, subvenţiile pentru agricultura ecologică, inclusiv pentru segmentul fructe proaspete, sunt limitate. La această concluzie au ajuns autorii Studiului Naţional în agricultura ecologică şi înverzirea agriculturii convenţionale, care va fi făcut public săptămâna viitoare, transmite IPN.

Potrivit unor informaţii preliminare oferite de PNUD Moldova,  în ultimii ani  subvenţiile pentru agricultura ecologică au fost la nivelul de 0,7% din totalul fondurilor de subvenţionare, în timp ce subvenţiile pentru utilizarea de îngrăşăminte şi pesticide au fost la nivelul de 12,1%.

Exporturile de fructe şi legume proaspete reprezintă mai mult de 30% din totalul exporturilor agricole, în funcţie de sezon şi evoluţia relaţiilor comerciale cu partenerii comerciali. Experţii constată că subvenţionarea producţiei de fructe ecologice proaspete este cu mult mai scăzută decât nevoile actuale şi cele de perspectivă din sector, prin aceasta minimizând interesul multor producători mici şi mijlocii pentru dezvoltarea continuă a nişei respective de producţie.

Pe piaţa locală foarte puţine companii au decis să investească în producţia ecologică de fructe proaspete şi  în practici prietenoase mediului. Constrângerile ţin de lipsa infrastructurii necesare în ceea ce priveşte sortarea, paletarea şi etichetarea produselor, lipsa de acces la anumite tehnologii şi finanţe, inclusiv în faza finală a lanţului valoric, lipsa de instrumente în promovarea exporturilor şi cunoştinţe limitate despre oportunităţile oferite de piaţa externă.

Experţii recomandă ca sistemul de subvenţii curent şi alte mecanisme de stimulare  în agricultură să fie îmbunătăţite. Dezvoltarea agriculturii ecologice şi lărgirea măsurilor de înverzire a agriculturii convenţionale pot ajuta Republica Moldova să răspundă provocărilor globale de mediu pentru a asigura dezvoltarea durabilă socioeconomică şi ecologică a ţării.

Studiul a fost realizat de o echipă de experţi locali şi internaţionali (Germania, România), angajaţi în acest scop de Programul PNUD/GEF pentru susţinerea reformei fiscale de mediu în Republica Moldova.