logo

Autoritățile nu au demonstrat voință pentru a opri violența sexuala față de copii, ONG


https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-nu-au-demonstrat-vointa-pentru-a-opri-violenta-sexuala-fata-de-copi-7967_1038327.html

Autoritățile Republicii Moldova înregistrează restanțe semnificative în ceea ce privește reabilitarea copiilor care au suferit de pe urma exploatării și abuzului sexual. La cinci ani de la semnarea Convenției de la Lanzarote, măsurile de intervenție împotriva agresorilor sexuali lipsesc, acțiunile de prevenire a exploatării și abuzului sexual sunt fragmentate, iar protecția copiilor faţă de riscurile abuzului si exploatării sexuale online rămâne o mare provocare.

Marți, 21 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă la IPN, Centrul Internațional „La Strada” a prezentat un studiu realizat în contextul Zilei Europene pentru Protecția Copiilor împotriva Exploatării Sexuale, care este marcată la 18 noiembrie. Elena Botezatu, jurist și consultant în politici publice, a spus că situația din Republica Moldova rămâne alarmantă.

O bună parte din cazurile de abuz și exploatare sexuală au fost săvârșite de către părinți, îngrijitori, tutori sau educatori. O bună parte dintre copii au devenit victime ale abuzului și exploatării sexuale la o vârstă fragedă. Elena Botezatu mai spune că ia amploare utilizarea tehnologiilor informaționale la săvârșirea abuzurilor și exploatării sexuale. „Lipsesc programele de instruire a specialiștilor, educația sexuală în şcoli este fragmentată, lipsesc serviciile de asistenta și protecție în situații de criză și programele de reabilitare sau reintegrare”, a spus Elena Botezatu.

Potrivit Anei Revenco, președinte „La Strada”, autoritățile nu au demonstrat voință pentru a stopa violenţa sexuala faţă de copii. Lipsește o platformă care să stabilească responsabilitățile și obligațiile instituțiilor. „Lipsa de bani este un răspuns tradițional pe care îl auzim de la autorități. La nivel internațional multe programe există, și-au demonstrat eficienta și pot fi importate pentru a fi implementate”, a spus Ana Revenco.

Potrivit avocatului Natalia Bayran, cadrul legal privind abuzurile sexuale online are lacune și le permite abuzatorilor să evite răspunderea penală. „Utilizarea în siguranță a tehnologiilor informaționale trebuie să se regăsească expres în programul școlar”, a mai spus Natalia Bayran.

Reprezentanții Centrului „La Strada” recomandă realizarea angajamentelor asumate la ratificarea Convenției de la Lanzarote. Autoritățile sunt chemate să dezvolte servicii de consiliere și de asistență pentru copii-victime ale abuzului și exploatării sexuale în scopul reabilitării și reintegrării lor sociale, dar și servicii de conștientizare și resocializare pentru potențialii agresori sexuali.