Autorităţile locale cer aplicarea unor măsuri mai drastice faţă de persoanele care ard frunzele
https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-locale-cer-aplicarea-unor-masuri-mai-drastice-fata-de-persoanele-ca-7967_961872.html
Autorităţile locale cer aplicarea unor măsuri mai drastice faţă de persoanele care ard frunzele. Primarul interimar al municipiului Chişinău, Vasile Ursu, a constatat, în cadrul şedinţei operative de luni, 23 octombrie, de la Primărie că arderea frunzelor continuă, deşi municipalitatea a interzis acest lucru.
Primarul a menţionat că Mişcarea Ecologistă din Chişinău ar trebui să atenţioneze populaţia despre efectul nociv al arderii frunzelor. De asemenea, el a cerut ca cei 300 de poliţişti de sector care activează în municipiu să se implice mai activ în contracararea acestui fenomen şi în identificarea celor care ard frunzele.
Totodată, primarul a cerut pretorilor de sector să examineze posibilitatea antrenării studenţilor în activităţile de salubrizare a oraşului, inclusiv în cele de adunare a frunzelor. Potrivit lui, sindicatele studenţeşti au informat Primăria că studenţii doresc să lucreze la salubrizarea oraşului pentru a câştiga un ban în plus.
Vasile Ursu a menţionat că autorităţile au soluţionat problema resurselor financiare necesare pentru transportarea frunzelor, banii urmând să fie alocaţi, potrivit unei promisiuni în acest sens a ministerului Ecologiei şi Resurselor Naturale, din Fondul Ecologic Republican.
Medicul sanitar al Chişinăului, Iurie Pânzaru, a declarat, în cadrul şedinţei, că săptămâna trecută a fost efectuat un control de amploare la diferiţi agenţi economici, în urma căruia au fost aplicate diferite sancţiuni pentru arderea frunzelor. Potrivit lui Pânzaru, „medicina preventivă nu poate sta la fiecare grămadă de frunze”, fiind nevoie în acest sens de “o educare a populaţiei”.
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a lansat recent o informaţie prin care avertizează că incendierea frunzelor este periculoasă pentru sănătatea populaţiei şi mediu. Potrivit experţilor, în zilele cu aer umed şi ceaţă, microparticulele de fum interacţionează cu vaporii de apă, formând smogul oxidant, care dăunează îndeosebi organele de respiraţie. O consecinţă gravă a arderii incomplete a frunzelor constă în faptul că celuloza formează combinaţii policiclice care fac parte din poluanţii organici persistenţi (POP). Cele mai mari pericole le comportă benz(a)pirena care este foarte cancerigenă.