logo

Autorităţile din Floreşti nu s-au prea descurcat pe parcursul mandatului. ALEGERI 2015


https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-din-floresti-nu-s-au-prea-descurcat-pe-parcursul-7978_1020433.html

La 14 iunie cetăţenii Republicii Moldova vor vota pentru o nouă conducere locală. Agenţia de presă IPN şi-a propus să identifice cum s-au descurcat autorităţile publice locale în mandatul care se încheie. Experţi, lideri de opinie şi reprezentanţi ai societăţii civile din diferite localităţi vor da aprecieri activităţii autorităţilor locale din raioanele şi municipiile ţării. Ciclu IPN: raionul Floreşti
---

Raionul Floreşti are 40 de primării pentru cele 74 de localităţi. Populaţia totală a raionului este de peste 89 de mii de locuitori.     

Managerul de proiecte al Asociaţiei Obşteşti „Speranţa Copiilor” din Floreşti, Violeta Ciuperca, spune că autorităţile locale nu s-au prea descurcat pe parcursul celor 4 ani de mandat. Doar a treia parte din proiectele promise în campania electorală trecută s-au implementat, iar alte proiecte nu se mai fac. O problemă invocată este lipsa de bani, iar soluţia propusă de Violeta Ciuperca este reducerea numărului de primării, prin trecerea la judeţe, şi reducerea personalului administrativ.

Aceasta a spus că prioritar în raionul Floreşti este nevoie de iniţiative destinate tinerilor, cum ar fi centre de instruire, pentru că tinerii din sate nu au o ocupaţie şi nici posibilitatea să genereze idei sau să se implice în viaţa comunităţii. „Tinerii ar trebui să poată să-şi spună viziunile. Totodată, este nevoie de proiecte pentru pensionarii care o duc destul de greu din cauza pensiilor foarte mici”, a spus Violeta Ciuperca.

Pe lângă primăriile din sate e nevoie să fie deschise cantine sociale pentru păturile social-vulnerabile sau să existe echipe mobile care să se deplaseze la persoanele ţintuite la pat să le ducă prânzuri calde. Asemenea proiecte au fost realizate doar în satele Răduleni şi Coşerniţa.

Violeta Ciuperca a menţionat că aşteaptă de la noile autorităţi, care vor veni după alegerile locale din iunie, ca acestea să se axeze pe promovarea proiectelor pentru tineret şi familiile social-vulnerabile, amenajarea oraşului Floreşti şi reparaţia drumurilor.

Alina Marin, IPN