Autorităţile de la Chişinău propun ca întreg teritoriul R. Moldova să fie inclus în sfera de acţiune a Convenţiei privind micul trafic de frontieră
https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-de-la-chisinau-propun-ca-intreg-teritoriul-r-moldova-sa-fie-inclus--7965_969617.html
Autorităţile de la Chişinău propun ca întreg teritoriul Republicii Moldova, împreună cu Transnistria, să fie inclus în sfera de acţiune a Convenţiei privind micul trafic de frontieră, se menţionează într-o declaraţie a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). O delegaţie a ministerului moldovean de externe se află astăzi, 14 mai, la Bucureşti pentru negocieri, transmite Info-prim Neo.
R. Moldova şi-a exprimat întotdeauna disponibilitatea de a începe negocierile cu România în această problemă. Poziţia părţii moldave s-a bazat pe dorinţa de a spori la maximum perimetrul zonei de frontieră, nelimitînd adâncimea ei la doar 30-50 km, având în vedere teritoriul compact al R. Moldova, precum şi disponibilitatea exprimată permanent de diplomaţia română de a susţine Moldova în procesul de integrare europeană, se spune în declaraţie.
Totodată, MAEIE menţionează că în textul Convenţiei privind micul trafic de frontieră este folosită noţiunea frontieră de stat moldo-română, pe când frontiera de stat nu este deocamdată stabilită prin nici un document. În context, ministerul consideră necesar de a semna convenţia concomitent cu Tratatul privind frontiera de stat moldo-română.
Este evident că fără un tratat de frontieră discutarea competentă a tuturor problemelor care, într-un fel sau altul, au tangenţă cu regimul de trecere a frontierei de către cetăţenii Moldovei şi României, este imposibilă, se mai spune în declaraţie.
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene declară că ia act cu îngrijorare de campania de dezinformare a populaţiei în problema micului trafic la frontieră, desfăşurată de o serie de forţe politice. MAEIE atenţionează cetăţenii Moldovei despre faptul că Convenţia privind micul trafic de frontieră nu este un permis de liberă trecere în Uniunea Europeană şi nu oferă posibilitatea de a intra fără viză în România, ci doar posibilitatea de a intra fără viză într-o zonă limitată de frontieră a României, egală, pe perimetrul ei, cu o zonă similară de partea moldovenească.