logo

Autorităţile au ratat timpul potrivit pentru a evita majorarea preţurilor, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatile-au-ratat-timpul-potrivit-pentru-a-evita-majorarea-preturilor-opinie-7978_1011377.html

Autorităţile trebuiau să reacţioneze la primele semne de scumpire a carburanţilor şi la slăbirea puterii de cumpărare a leului faţă de valuta străină pentru a evita majorarea în lanţ a preţurilor. Perioada oportună a fost ratată, iar anul a început cu un eşec pentru economia locală. De această părere este expertul economic Viorel Chivriga, care a comentat pentru IPN probabilitatea unor noi majorări de preţuri.

Viorel Chivriga spune că apar premise clare pentru scumpiri în lanţ. Se manifestă o tendinţă care prinde rădăcini – scumpirea preţurilor la carburanţi primăvara, când încep lucrările în câmp. Creşterea preţurilor al carburanţi va genera şi scumpirea produselor de import.

„Anul 2014 este un an specific şi, dacă aceste scumpiri au apărut la începutul anului, înseamnă că statul asistă benevol aceste evoluţii. Aceasta poate duce şi la unele schimbări de optică a electoratului. Autorităţile nu au o viziune, o concepţie cum pot schimba această situaţie”, a remarcat Viorel Chivriga.

Expertul a mai spus că statul nu aplică tot instrumentarul necesar pentru a ţine sub control situaţia, ci aruncă o umbră pe unele instituţii responsabile – Banca Naţională, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Consiliul Concurenţei, dar şi peste ministerele de resort.

Viorel Chivriga crede  că deja s-a pierdut din elan şi din timpul necesar pentru intervenţie. „Ne-am referit la 2 aspecte – combustibilul şi piaţa valutară. Mai ales în cazul al doilea, instituţiile statului au pierdut timpul, nu au venit cu argumentări şi măsuri de control”, a subliniat expertul.

De la începutul anului, leul a început să piardă teren în faţa valutei străine, mai ales faţă de euro. Moneda europeană a fost atins punctul cel mai mare de până acum, un euro costă aproape 19 lei. În ultimele zile şi preţurile la benzină au crescut cu până la 80 de bani pentru un litru.