Autoritatea publică executivă din capitală propune lichidarea întreprinderilor municipale de gestionare a fondului locativ
https://www.ipn.md/index.php/ro/autoritatea-publica-executiva-din-capitala-propune-lichidarea-intreprinderilor-m-7967_958324.html
Autorităţile publice locale din municipiul Chişinău intenţionează să lichideze Întreprinderile municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL) şi să formeze în baza lor asociaţii de locatari, asta după ce s-a stabilit că ÎMGFL-urile au acumulat datorii mari.
Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Vasile Ursu, a afirmat în cadrul unei şedinţe de miercuri, în problema lichidării datoriilor ÎMGFL, că municipalitatea nu are nevoie de aceste întreprinderi, şi a propus ca acestea să fie lichidate. Potrivit lui Ursu, datoriile au atins cifra de 18 mln lei, dintre care 7 mln lei ar putea fi achitate din bugetul municipal. Aceşti bani trebuie puşi în contul ÎMGFL-urilor, care, în opinia lui, nu lucrează eficient şi nu duc evidenţa datoriilor.
Ursu a spus că în fiecare an municipalitatea alocă mijloace financiare pentru reparaţia fondului locativ din gestiunea ÎMGFL, „iar acest lucru nu mai poate continua la nesfârşit”, argumentând că oamenii trebuie singuri să aibă grijă de blocurile în care locuiesc.
Şeful direcţiei management financiar şi audit intern, Eugenia Ciumac, a comunicat pentru Info-Prim Neo că fondatorul acestor întreprinderi – Consiliul municipal Chişinău – nu este responsabil de acţiunile lor şi, dacă întreprinderile municipale au datorii la furnizorii de servicii, nu au decât să clarifice aceste probleme singure.
Anterior, Ciumac a argumentat necesitatea lichidării ÎMGFL prin faptul că acestea sunt „un generator de cheltuieli”, pierderile de bilanţ pentru 9 luni ale anului trecut fiind de peste 14 mln lei. Ea a declarat atunci pentru Info-Prim Neo că, în mare parte, datoriile se acumulează ca rezultat al unei gestionări proaste din partea managerului şi al inexistenţei unui sistem de gestionare a fondului locativ.
Un alt argument adus de Ciumac este că municipalitatea alocă bani pentru ÎMGFL la reparaţia spaţiului locativ, schimbarea uşilor, dar se întâmplă că blocurile administrate de ÎMGFL sunt într-o stare mai gravă decât cele administrate de Asociaţiile Proprietarilor de Locuinţe Privatizate (APLP) şi a celor administrate de Cooperativele de Construcţii Locative (CCL), în condiţiile în care pentru blocurile administrate de APLP şi CCL municipalitatea nu alocă resurse financiare pentru reparaţie.
În cadrul şedinţei de miercuri, s-a stabilit formarea unui grup de lucru care să stabilească datoriile care le are fiecare locatar faţă de ÎMGFL şi a acestor întreprinderi faţă de Union Fenosa.