logo

Autonomia Guvernului într-o republică parlamentară este strict necesară, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/autonomia-guvernului-intr-o-republica-parlamentara-este-strict-necesara-opinii-7978_1035579.html

Autonomia Guvernului în condițiile unei republici parlamentare este strict necesară. Începutul reformei Guvernului este bun, dar din mers trebuie adnotat. Aceste opinii au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune Publika TV, transmite IPN.

Fostul deputat și analistul politic, Valentin Crîlov, susține că autonomia Guvernului în condițiile unei republici parlamentare este strict necesară. Acest lucru trebuie să fie înțeles de către toți. „Dacă noi vorbim de o republică parlamentară, Guvernul trebuie să fie foarte puternic și persoana ce mai responsabilă în cadrul Guvernului este prim-ministrul”, a menționat Valentin Crîlov. Fostul deputat a afirmat că așteaptă să vadă care va fi structura executivului

Analistul politic Corneliu Ciurea a afirmat în cadrul emisiunii că reforma Guvernului este necesară având în vedere dinamica politică în care a intrat țara. În opinia lui, în următoarele luni va fi o perioadă de adaptare la noile condiții în care se vor observa și anumite disfuncționalități ale Guvernului. „Cred că acest lucru poate fi depășit destul de repede și în schimb vom avea o nouă structură, noi oameni în Guvern, care vor trebui să acționeze altfel decât au făcut-o până acum. Eu consider că este important să dăm acest brânci administrației publice centrale pentru ca ea să se reformeze și să înceapă să activeze”, a spus Corneliu Ciurea.

Economistul Sergiu Gaibu a menționat că legea votată vineri de Parlament îi acordă Guvernului dreptul de a face reforma de sine stătător, fără ca să întrebe Parlamentul. În opinia lui, o problemă a proiectului este că aproape nu există nicio responsabilitate în această lege. „Unica responsabilitate care este indicată expres este cea în care Guvernul are obligația trimestrial să raporteze asupra acțiunilor sale”, a explicat Sergiu Gaibu.

Analistul media, Cristian Tabără, a spus că începutul reformei Guvernului este bun, dar din mers trebuie adnotat. „Legea de astăzi a apărut ca o necesitate și faptul că a fost votată arată că la nivelul Parlamentului deputații au înțeles că e nevoie ca aparatul guvernamental să fie restrâns, munca să fie eficientizată, întreaga structură să fie adaptată la teritoriul pe care îl guvernează”, a spus Cristi Tabără.

Vineri, 7 iulie, Parlamentul a votat în lectură finală reforma Guvernului.