logo

Aurelian Lavric: Perspectiva relațiilor cu UE depinde de calitatea oamenilor politici de la Chișinău


https://www.ipn.md/index.php/ro/aurelian-lavric-perspectiva-relatiilor-cu-ue-depinde-de-calitatea-8004_1075419.html

Expertul în geopolitică, Aurelian Lavric, doctor, conferențiar universitar, este de părere că perspectiva relațiilor cu Uniunea Europeană va depinde de calitatea oamenilor politici care vor fi la putere la Chișinău. În opinia sa, în prezent relațiile Republicii Moldova cu UE nu sunt cele dorite și care ar putea aduce beneficii. „Din mai multe motive, inclusiv din cauza instabilității politice din Republica Moldova. Cumva accentul nu se pune pe această relaționare, așa cum ar trebui să fie”, a declarat conferențiarul în cadrul dezbaterilor publice „Despre calitatea relației UE-RM prin prisma celor șase condiții noi și vechi”, organizate de Agenția de presă IPN.

Aurelian Lavric a declarat că Uniunea Europeană își dorește ca statele din jur să fie stabile, să aibă guverne și instituții stabile. Și aceasta este abordarea democratică din civilizația europeană – un stat este modern, prosper, în măsura în care dispune de instituții de stat eficiente. Conferențiarul a subliniat că ceea ce face diferența între un stat democratic și unul autoritar ține în fond de instituțiile din domeniul justiției. Din aceste considerente, UE și-a dorit ca Republica Moldova, ca partener, ca stat asociat să aibă un sistem de justiție care să asigure o atmosferă de calm, de dezvoltare armonioasă.

În opinia sa, sectorul justiției se va regăsi mereu printre condiționalitățile UE. Și aceasta pentru că justiția rămâne o problemă și chiar dacă s-ar face eforturi și acțiuni, oricum rămâne un domeniu care necesită îmbunătățiri continue. Potrivit expertului, în Republica Moldova mereu există o tentație din partea politicului de a a-și „asigura spatele cumva”. Mai ales, atunci când vine vorba despre desemnarea judecătorilor. Și în opinia sa, aceste fenomen trebuie stârpit.

„Tendința și fenomenul legat de controlul justiției a existat încă din anii ‘90, poate chiar dacă nu atât de vizibil. Acesta este un domeniu esențial. Adică atunci când în Republica Moldova va exista un sistem de justiție independent, care nu va fi supus ingerințelor din partea politicului, atunci vom putea spune că și politicienii vor avea frică la următoarele scrutine electorale, dar și de justiție. Va exista o anumită frică, care va determina eficiență și responsabilitate în fața poporului”, a menționat expertul în geopolitică.

Potrivit conferențiarului, nu trebuie neglijat aspectul, că în UE, dar și în general în spațiul civilizațional întotdeauna există această tendință spre perfecționare și ea nu are limită. Și spațiul respectiv permanent își eficientizează instituțiile, inclusiv în justiție, în administrație.

Aurelian Lavric a menționat că nu trebuie să credem că odată realizate niște cerințe tehnice, vom putea spune că, gata, am realizat reforma justiției. Or, va trebui în continuu să ne gândim ce putem îmbunătăți.

Dezbaterile „Despre calitatea relației UE-RM prin prisma celor șase condiții noi și vechi”, sunt ediția a 147-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, sprijinit de Fundația germană Hanns Seidel.