logo

AUR își asumă angajamentul să promoveze mai multe proiecte sociale și economice


https://www.ipn.md/index.php/ro/aur-isi-asuma-angajamentul-sa-promoveze-mai-multe-proiecte-8011_1081879.html

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este deschisă pentru formarea unui bloc electoral cu Partidul Unității Naționale (PUN), condus de  Octavian Țâcu, și nu va depune actele de înregistrare la Comisia Electorală Centrală cât timp nu ajunge la un numitor comun cu PUN pe marginea acestui subiect. O declarație în acest sens a făcut astăzi, 25 mai, Vlad Bilețchi, președintele AUR din Republica Moldovaîn cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Vlad Bilețchi a menționat că, în cazul în care va trece pragul electoral, AUR își asumă angajamentul să promoveze atât în Parlamentul de la Chișinău, dar și în cel de la București, salarii minime de 6000 de lei, pensii minime de 3500 de lei lunar, alocații lunare pentru întreținerea copilului în valoare de 1000 de lei. Totodată, AUR își propune stoparea traseismului politic cu pierderea mandatului de parlamentar, confiscarea averilor a celor care săvârșesc fapte de corupție, angajarea unui procuror general european, susținerea fermierilor moldoveni cu o subvenție fixă anuală de 2500 de lei la hectar.

În același timp, AUR își asumă angajamentul să promoveze proiecte de legi care prevăd credite cu dobânda zero la achiziția de utilaje agricole produse total sau parțial în Republica Moldova, susținerea autorităților locale printr-un program național de investiții, cu 100 de milioane de euro anual, pentru modernizarea drumurilor, construcția apeductelor și a rețelelor de canalizare și reabilitarea instituțiilor de învățământ. Programul social-politic și economic al AUR prevede și începerea proiectării autostrăzii Bălți-Chișinău-Cahul-Galați, construcția, în apropiere de Chișinău, a unei centrale electrice pe gaz, în colaborare cu „Romgaz”, pentru a valorifica gazul mai ieftin din România.

Potrivit lui Vlad Bilețchi, programul AUR prevede și facilități pentru antreprenori – 20 de mii de euro nerambursabili pentru tinerii din Republica Moldova care au până la 40 de ani și doresc să inițieze o afacere, în total 20 de milioane de euro anual. „În primul an de funcționare, firmele de până la 10 angajați, să nu plătească niciun fel de impozite, reducerea cotei TVA până la 15%, impozit pe venit de 1% pentru afacerile care au trei angajați și de 3% – pentru afacerile fără angajați, până la o cifră de afaceri de 1 milion de euro. Pentru pensionarii care continuă să fie angajați în câmpul muncii, impozitul pe venit să fie zero”, a adăugat președintele AUR.

Alianța pentru Unirea Românilor își asumă angajamentul să elimine taxele vamale dinspre și spre UE, va cere retragerea armatei a 14-a a Federației Ruse din regiunea transnistreană și înlocuirea ei cu trupe de menținere a păcii, sub egida ONU, dar și ca „regimul de la Tiraspol să-și plătească propria factură”.

La alegerile parlamentare din România, din decembrie 2020, Alianța pentru Unirea Românilor a acumulat aproximativ 60 de mii de voturi ale românilor din Republica Moldova, contribuind astfel la accederea în Parlamentul României a unui număr de 44 de deputați și senatori ai alianței, dintre care șase originari din Republica Moldova.