logo

AUR condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei


https://www.ipn.md/index.php/ro/aur-condamna-agresiunea-rusiei-asupra-ucrainei-7965_1088508.html

Alianța pentru Unirea Românilor condamnă agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. „Condamnăm acest război care este lipsit de orice fel de justificare și cerem încetarea imediată a lui, revenirea la masa negocierilor și la uneltele diplomatice”, a declarat co-președintele formațiunii, senatorul Claudiu Târziu, care este și președinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni a Senatului României.

Într-o conferință de presă la IPN, senatorul Claudiu Târziu a declarat că românii de pe ambele maluri ale Prutului au dovedit o solidaritate exemplară în raport cu refugiații din Ucraina. „Am văzut o mobilizare care m-a umplut de speranță, atât aici, în Republica Moldova, cât și în țara-mamă, în România, pentru a le da o mână de ajutor celor în nevoie, celor care fug din calea tancurilor rusești”, a notat parlamentarul român.

Claudiu Târziu  s-a adresat conducerii Republicii Moldova, președintelui Maia Sandu și Guvernului condus de Natalia Gavrilița, „să ia în considerare și să facă demersurile necesare pentru ieșirea Republicii Moldova din CSI”. „Nu există niciun fel de motivație pentru care Republica Moldova să rămână în CSI în condițiile în care Ucraina – stat fondator – a părăsit această formă de subjugare a popoarelor de către Rusia”, a declarat Claudiu Târziu.

În opinia sa, „Republica Moldova nu are vreun beneficiu de pe urma acestei comunități, ci dimpotrivă, plătește biruri împovărătoare pentru a aparține aceste organizații care nu ajută cu nimic, ci funcționează ca un soi de societate pe acțiuni în care Rusia deține 51% din acțiuni”. „Am atras atenția asupra acestor lucruri și de la tribuna Senatului României și o fac și aici cu speranța că Guvernul de la Chișinău va face ceea ce trebuie pentru a-și arăta hotărârea de a adera la Uniunea Europeană. Dacă tot a făcut o cerere într-un final pentru a fi primită în Uniunea Europeană, ar trebui să arate că se desprinde de tutela rusească”, a menționat Claudiu Târziu.

În opinia sa, singura cale rapidă și viabilă de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană este reunificarea cu țara-mamă România. „Acest lucru ține de voința politică a parlamentelor de la București și de la Chișinău, și nu de altceva. Nimeni nu poate împiedica două state să se unească, dacă ele așa hotărăsc”, a mai spus senatorul.

Deputatul AUR, Boris Volosatîi, membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Camera deputaților, a declarat că lucrurile care se întâmplă astăzi și care amintesc de războiul de restabilire a URSS au început nu pe 24 februarie 2022, ci pe 2 martie 1992. „Războiul de astăzi este doar o continuare după o pauză și o regândire a modalității de restabilire a acelui spațiu din care am făcut parte – Imperiul Sovietic. Sunt copleșit de ceea ce se întâmplă astăzi în România, pentru că România este gata, prin tot ce se află la vârf și la firul ierbii, să accepte Basarabia acasă. Doar că există o realitate desenată nu de noi, ci de Ribbentrop și Molotov, care mai persistă încă asemeni unei realități istorice”, a declarat Boris Volosatîi.

Boris Volosatîi a mai spus că vizita de astăzi a președintelui României, Klaus Iohannis, în Republica Moldova este un lucru foarte bun întru a garanta securitatea cetățenilor din Basarabia în condițiile unui război la răsărit.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.