logo

AUR a pichetat sediul MAI. Reacția ministerului


https://www.ipn.md/index.php/ro/aur-a-pichetat-sediul-mai-reactia-ministerului-8011_1082335.html

Membri ai Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) și simpatizanți ai formațiunii au pichetat astăzi sediul Ministerului Afacerilor Interne, cerând neadmiterea intervenției organelor de ocrotire a normelor de drept în activitatea politică desfășurată de către Alianța pentru Unirea Românilor (AUR). Potrivit lui Vlad Bilețchi, liderul AUR, acțiunea de protest a avut loc după ce sâmbătă, 12 iunie, oamenii legii din Orhei ar fi împiedicat desfășurarea unui protest în fața Primăriei din acest oraș, trasnmite IPN.

„Atunci, cu scopul de a întrerupe activitățile electorale planificate în municipiul  Orhei și alte localități din raion și a intimida participanții la protestul din fața primăriei Orhei, colaboratori ai IP Orhei (unul dintre care s-a individualizat prin codul agentului constatator 02733, fără a se prezenta însă) au întocmit în privința șoferului autocarului cu care se deplasa „Caravana AUR” un proces-verbal contravențional, fără a fi prezentate probe concludente în acest sens. La solicitarea reprezentanților AUR de a prezenta probe, agentul constatator care a aplicat sancțiunea a evitat să răspundă”, a subliniat Vlad Bilețchi.

Potrivit liderului Alianței pentru Unirea Românilor, „poliția primește ordine ilegale de a ne împiedica desfășurarea campaniei electorale a AUR! Poliția devine o bâtă politică în mâinile bandiților!”. Vlad Bilețchi este de părerea că excesul de putere ar fi comis, cel mai probabil, la indicațiile lui Ilan Șor.

„Suntem un partid incomod sistemului corupt și controlat politic. Acest lucru îl observăm din numeroasele acțiuni de intimidare exercitate de oamenii legii. Sunt sigur că în organele poliției există colaboratori sinceri și patrioți, dar astfel de incidente ne conving de faptul că angajații MAI primesc ordine politice de la cei care ani la rând au jefuit această țară: Dodon, Plahotniuc, Șor. Cerem încetarea acestor abuzuri, pentru că ne dorim o campanie electorală fără incidente și provocări”, a declarat Vlad Bilețchi, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).

La finalul protestului, liderul formațiunii a depus o interpelare în acest sens la Ministerul Afacerilor Interne. 



Tot astăzi, MAI a emis un comunicat de presă, în care atenționează că „este alarmantă atitudinea unor concurenți electorali care aplică duble standarde către acțiunile reprezentanților Ministerului Afacerilor Interne în cazul în care reprezentanții partidelor sunt documentați în calitate de persoane care încalcă legea și în cazul în care au statut de parte vătămată”.

MAI precizează că la 12.06.2021, în intervalul orelor 11:20 – 12:20, autobuzul membrilor și susținătorilor AUR ar fi fost parcat neregulamentar în fața Primăriei Orhei. „Conducătorul autocarului a ignorat cerințele indicatorului rutier de interzicere și a fost sancționat pentru parcarea în loc interzis conform art.240, alin.1, Cod contravențional, de către agentul constatator din cadrul Inspectoratului de Poliție Orhei”, se arată în comunicatul MAI.

Totodată, Ministerul Afacerilor de Interne precizează că, la 11.06.2021, în jurul orei 16:00, a parvenit un apel la numărul unic de urgență 112, prin intermediul căruia MAI a fost informat că în orașul Vadul lui Vodă o persoana agresivă a deteriorat geamul de la autocarul AUR. „În cadrul verificărilor s-a constat că autocarul, cu inscripția ,,AUR”, parcat în fața unui centru comercial, i-a fost deteriorat un geam de către o persoană, vizibil în stare de ebrietate, care a fost reținută, identificată și pe numele acesteia fiind pornit un proces contravențional”, se spune în comunicatul MAI.

Potrivit Ministerului Afacerilor de Interne, „unul din aceste cazuri este folosit de către un concurent electoral pentru a obține prezența în spațiul mediatic, deși ambele cazuri reprezintă încălcări ale Codului contravențional. Legea este și trebuie să fie aplicată indiferent de apartenența politică a persoanei care a încălcat-o sau ,,culoarea” mijlocului de transport din campania electorală. Rămânem în serviciul societății 24 din 24 de ore și pe poziția neimplicării în campania electorală”.