logo

AUR a făcut demersurile pentru participarea la alegerile din 11 iulie


https://www.ipn.md/index.php/ro/aur-a-facut-demersurile-pentru-participarea-la-alegerile-din-8011_1081961.html

Reprezentanții Partidului Alianța pentru Unirea Românilor – partid politic înregistrat și la Chișinău – au depus actele la Comisia Electorală Centrală, solicitând participarea la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, transmite IPN.

Președintele AUR din Republica Moldova, Vlad Bilețchi, a declarat pentru presă că dispoziția este optimistă în această cursă și luptă electorală pentru dreptate, pentru bunăstare, pentru o guvernare fără compromisuri etc. „Lista electorală pe care o propunem să fie votată începe cu o femeie, o mamă, o persoană din diasporă, Victoria Grosu-Vremeș. Diaspora începe și încheie lista. Este vorba despre oameni care au fost alungați din Moldova în căutarea unui rost în viață ca să-și poată întreține familiile, ca să poată să-și hrănii copii”, a notat Vlad Bilețchi.

Potrivit lui, pe liste se regăsesc 52 de femei și 52 de bărbați candidați. Pe listele AUR au fost incluși și liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, liderul Partidului politic Uniunea Salvați Basarabia, Valeriu Munteanu etc. Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, liderul AUR a declarat fostul lider al PL, Mihai Ghimpu, nu se regăsește pe listele candidaților și nici nu și-a dorit acest lucru.

Până acum, CEC a înregistrat în cursa electorală șase partide politice și două blocuri electorale. Este vorba despre: Partidul Acasă Construim Europa, Partidul Acțiunii Comune Congresul Civic, Blocul electoral „Renato Usatîi”, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Politic Șor, Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor, Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa - Надежда” și Partidul Democrat. În proces de examinare la CEC se află actele depuse de către Partidul politic Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Unității Naționale și Partidul Politic „Democrația Acasă”.

Tot astăzi, la CEC a depus actele Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei, condus de fostul premier Ion Chicu. În condițiile în care în aceeași zi, depun actele doi sau mai mulți pretendenți la calitatea de concurent electoral, are loc tragerea la sorți pentru a stabili ordinea prealabilă în buletinul de vot.

Desemnarea pretendenților la funcția de deputat are loc până pe 11 iunie, cel târziu cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor.