Audiovizualul din Moldova va constitui tema unor dezbateri publice
https://www.ipn.md/index.php/ro/audiovizualul-din-moldova-va-constitui-tema-unor-dezbateri-publice-7967_959176.html
Iniţiativele legislative cu privire la audiovizualul din Moldova vor constitui tema a 3 dezbateri publice şi a unei Conferinţe naţionale, organizate de Institutul de Politici Publice, cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova. Aceste activităţi se desfăşoară în cadrul Zilelor Libertăţii Presei.
Potrivit organizatorilor, scopul acestor acţiuni este de a facilita discutarea amplă a proiectelor de lege şi formularea unor propuneri concrete de perfecţionare a cadrului legal din domeniu.
Prima dezbatere publică va avea loc la 5 mai, şi va avea drept temă autoritatea de reglementare din domeniu, subiectele-cheie fiind principiile de constituire a componenţei autorităţii de reglementare, prerogativele şi obligaţiunile acesteia, precum şi mecanismele de asigurare a autonomiei şi de exercitare a funcţiilor. Evenimentul va avea loc la hotelul Dedeman, cu începere de la ora 10.00.
La 12 mai, va fi organizată, în aceeaşi locaţie şi la aceeaşi oră, dezbaterea privind serviciul public de radio/TV”. În cadrul ei, vor fi discutate mecanismele de asigurare a independenţei editoriale, de finanţare a instituţiei publice, modalităţile de exercitare a controlului public asupra activităţii instituţiei, tipurile de instituţii publice, încurajarea dezvoltării serviciului public de radio/TV.
La cea de-a treia dezbatere publică, care va avea loc la 19 mai, va fi discutată activitatea radiodifuzorilor privaţi, inclusiv mecanismele şi modalităţile de licenţiere, mediul de activitate şi climatul concurenţial, relaţia dintre radiodifuzor şi autorităţile de reglementare a activităţilor din domeniu. Dezbaterea va avea loc la hotelul Jolly Alon, cu începere de la ora 10.00.
Conferinţa de totalizare a dezbaterilor va avea loc în zilele de
29 şi 30 mai, la hotelul „Dedeman”, cu începere de la ora 10.00. În cadrul conferinţei va fi redactat un set de propuneri care vor fi înaintate comisiei parlamentare de profil.
Info-Prim Neo reaminteşte că mai mulţi participanţi la seminarul internaţional cu privire la audiovizualul naţional şi ajustarea cadrului juridic de reglementare în domeniu la standardele europene, care a avut loc la 25 aprilie, şi-au exprimat convingerea că audiovizualul din R. Moldova se află într-o stare critică, de stagnare şi este necesară elaborarea unei strategii de dezvoltare a acestuia. Totodată, experţii au avut viziuni diferite referitor la necesitatea audiovizualului public local, unii chiar pronunţându-se împotriva existenţei unor astfel de instituţii.
Proiectul Codului Audiovizualului, adoptat la 6 aprilie de către Parlament în prima lectură, prevede activitatea unui singur radiodifuzor public – Compania „Teleradio-Moldova”. Unii experţi consideră că acest proiect propune un audiovizual politizat.
Totodată, într-o declaraţie comună a ambasadelor străine în Moldova şi a unor organizaţii internaţionale, lansată miercuri, 3 mai, se spune că progresul înregistrat pe parcursul ultimului an de autorităţile moldoveneşti în reformarea presei este insuficient, în pofida repetatelor afirmaţii ale acestora privind angajamentul de a respecta valorile democratice.