Audieri în Parlament la solicitarea PCRM: În ultimii ani presa a devenit parţial liberă
https://www.ipn.md/index.php/ro/audieri-in-parlament-la-solicitarea-pcrm-in-ultimii-ani-presa-7965_998690.html
Autorităţile publice şi organizaţiile neguvernamentale susţin că presa din Republica Moldova în ultimii ani a înregistrat un progres, de la presă care în anul 2009 nu era liberă a ajuns la presă parţial liberă. Audierile au avut loc în cadrul şedinţei Parlamentului din 29 iunie, la solicitarea Partidului Comuniştilor, transmite Info-Prim Neo.
Expertul Centrului pentru Jurnalism Independent, Corina Cepoi, directorul Şcolii de Studii Avansate în Jurnalism, a declarat că din 2009 a crescut diversitatea mass-media. Totodată, au fost adoptate legi bune, ca de exemplu Legea privind liberarea de exprimare, din 2010. „Încălcarea drepturilor jurnaliştilor sunt în scădere, dar continuă în ceea ce ţine de accesul la evenimentele publice”, a spus Corina Cepoi. Expertul a remarcat că, din păcate, deocamdată nu se ştie cine sunt persoanele care stau în spatele posturilor TV şi trebuie să se facă o diferenţă dintre proprietar şi fondator.
Directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, a declarat că guvernarea de până în 2009 nu s-a preocupat de libertatea presei şi forţa presa să scrie ceea ce doreşte partidul. Referindu-se la situaţia de acum, Petru Macovei a mai menţionat că sunt deputaţii care deţin proprietăţi importante în domeniul mass-media şi acest segment trebuie să fie clarificat. Parlamentul trebuie să adopte măsuri de protecţie a producătorului autohton, deoarece presa din România şi Federaţia Rusă pătrunde pe piaţa media din Moldova şi există înţelegeri de cartel.
Preşedintele Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), Marian Pocaznoi, a menţionat că Republica Moldova ocupă locul 115 în topul celor 197 de ţări examinate la capitolul libertăţii presei. Referindu-se la retragerea licenţei de emisie a postului privat de televiziune NIT, Marian Pocaznoi a spus că acesta a încălcat toate normele posibile. „Niciun alt radiodifuzor nu a încălcat aşa legislaţia naţională şi internaţională, principiile democratice cum a făcut-o NIT. Acest post a încălcat drepturile cetăţenilor prin denaturarea informaţiilor, prin montare”, a spus preşedintele CCA. Potrivit lui Pocaznoi, CCA a somat NIT-ul, dar conducerea postului nu a ţinut cont de avertizări, fapt care a dus la retragerea licenţei.
PCRM a solicitat să fie audiate autorităţile publice, precum şi organele de drept pentru a se informa despre situaţia presei din Republica Moldova.