logo

Au loc negocieri neoficiale, nu vor avea loc alegeri anticipate, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/au-loc-negocieri-neoficiale-nu-vor-avea-loc-alegeri-anticipate-7965_1048620.html

Posibil că, pentru formarea unei noi coaliții de guvernare, actualmente există negocieri între unele forțe politice, doar că acestea se poartă la nivel neoficial. Cel mai degrabă înțelegere în acest sens există între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat care ar putea să se soldeze cu un Guvern minoritar socialist. Opiniile au fost formulate la emisiunea „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite IPN.

Expertul IDIS „Viitorul” Ion Tăbârță consideră că nu vor exista alegeri parlamentare anticipate. Potrivit lui, negocierile se poartă pe două paliere: oficial și neoficial. La nivel oficial au loc niște discuții, tatonări de teren. În acest caz Partidul Democrat a făcut un pas în spate și a lăsat ACUM și PSRM să discute. „Și noi am văzut că de câte ori blocul ACUM parcă dădea anumite semne că ar ceda din acel program inițial, socialiștii permanent veneau cu sporirea listei de solicitări și orice mesaj al ACUM era torpilat într-un fel sau altul de PSRM”, a afirmat expertul. Totodată, Ion Tăbârță este de părere că nu va exista o coaliție deschisă între PSRM și PDM, dar nici nu se va merge pe scenariul din anul 2016, legat de transfugi.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu nu exclude că la nivel neoficial au loc negocieri pe marginea formării unei alianțe de guvernare. Potrivit lui, schema ar fi doar una: Igor Dodon va anunța candidatura primului ministru, democrații o vor vota și va exista un Guvern minoritar socialist. „Și atunci socialiștii vor ieși și vor spune: „Noi am spus că nu vrem alianță cu PDM, dar ei dacă au votat, noi ce să facem? Ne-au votat candidatul nostru și avem Guvern minoritar”. Și vor încerca într-o astfel de combinație să guverneze”, spune Vitalie Călugăreanu.

Jurnalistul Vasile Botnaru presupune că în această situație va fi adusă o figură care „va lăsa pe toți mască”. În opinia lui, democrații ar merge pe un asemenea scenariu pentru a nu cheltui bani într-o nouă campanie electorală. „Dacă ei merg la anticipate, iar trebuie să facă o cheltuială și nu se știe cu ce scor pentru că s-a mai știrbit din reputația bună”, menționează Vasile Botnaru.