logo

Au fost publicate primele profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare, ICPC


https://www.ipn.md/index.php/ro/au-fost-publicate-primele-profiluri-ale-candidatilor-la-alegerile-parlamentare-i-7965_1046540.html

Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 (ICPC) au publicat pe portalul www.moldovacurata.md primele 45 de profiluri ale candidaților la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Dintre acestea, 16 sunt ale candidaților PSRM, câte 12 ale candidaților PDM și blocului ACUM, patru ale candidaților Partidului Șor și un profil al candidatului PCRM. Alte 15 articole de investigație, despre candidații cu probleme de integritate, au fost publicate pe portalul www.anticoruptie.md.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, a declarat că monitorizarea candidaților este realizată de către patru organizații: Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT, Asociația Presei Independente (API), Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC) și Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ). Criteriile aplicate sunt: integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale, integritatea în exercitarea funcțiilor publice sau de partid și cazierul judiciar. Scopul inițiativei este promovarea votului informat la alegerile parlamentare, având drept grupuri țintă alegătorii, concurenții electorali, partidele și instituțiile publice.

Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a spus că în respectivul exercițiu vor fi antrenate două grupuri de jurnaliști de la mai multe medii de informare, selectați după criterii de profesionalism. Profilurile candidaților vor fi documentate din surse deschise pentru a vedea dacă persoana respectivă a admis încălcări, abuzuri, dacă are dosare etc. Toate profilurile trec și o examinare a unei echipe de juriști de la Centrul de analiză și prevenire a corupției. Pe lângă cele 15 profiluri deja publicate, Centrul de Investigații Jurnalistice are în lucru 130 de profiluri. Cornelia Cozonac spune că monitorizarea are loc destul de dificil deoarece nu toate resursele publice sunt suficient de bine completate cu informații.

„Există probleme legate și de accesul la informație. Anumite autorități cărora le-am solicitat informații ne-au spus că sunt date cu caracter personal, chiar dacă e vorba de persoane publice. Este un exercițiu pentru noi plăcut pentru că am aflat foarte multe despre o persoană care aspiră la o funcție publică despre care nu cunoșteam anterior”, a spus președinta CJI.

Potrivit Liliei Ioniță, expertă a Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, funcția Centrului este de a asigura acoperirea juridică a tuturor partenerilor din cadrul inițiativei, să facă fact-cheking-ul profilurilor elaborate de jurnaliști ca acestea să aibă un caracter informativ, să nu conțină judecăți de valoare și toate informațiile să poată fi demonstrate prin probe.

Petru Macovei, președinte Asociația Presei Independente, a menționat că Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat 2019, și-a propus să treacă prin filtrul monitorizării aproximativ 250 de candidați sau potențiali candidați. „Ne propunem să publicăm pe portalul moldovacurata.md sinteza informațiilor despre aproximativ 200 de persoane, iar Centrul de Investigații Jurnalistice și Asociația Presei Independente va face publice până înainte de ziua campaniei electorale profilurile a 75 de persoane care au probleme severe de integritate”, a spus Petru Macovei.

Organizațiile membre ale Inițiativei Civice pentru un Parlamentul curat 2019 îndeamnă cetățenii să semnaleze eventuale nereguli în activitatea sau comportamentul concurenților electorali. Aceste semnale vor fi verificate și documentate suplimentar de jurnaliștii de investigație, care vor completa profilurile cu informații noi și relevante, dacă acestea se vor adeveri.

Organizațiile fondatoare ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au realizat monitorizări similare ale candidaților la alegerile parlamentare din 2009, 2010 și 2014.