logo

Atragerea investiţiilor străine în economie rămâne o prioritate absolută, vicepremier


https://www.ipn.md/index.php/ro/atragerea-investitiilor-straine-in-economie-ramane-o-prioritate-absoluta-vicepre-7966_1013015.html

„La capitolul atragerea investiţiilor străine directe, suntem foarte şi foarte departe de rezultatele înregistrate în anul de până la criză, 2008, când valoarea investiţiilor atingea 711 mln de dolari”, a  comunicat vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al economiei, comentând evoluţiile economiei naţionale în anul 2013 şi 2014. Potrivit oficialului, citat de IPN, în Republica Moldova, la fel ca şi în regiune, se înregistrează un declin sau o evoluţie foarte modestă a fluxurilor de investiţii străine directe.

„Investiţiile străine directe se fac foarte atent, nu doar în Moldova, în toate ţările din regiune. Şi, chiar dacă în anul trecut s-a înregistrat o creştere a fluxului de investiţii străine directe atrase în economie, cu 32% faţă de 2012, ponderea de 2,9% a  acestora în PIB este o mare provocare pentru o economie care îşi propune să se modernizeze şi pentru care o constrângere este accesul la resurse financiare”, a spus Valeriu Lazăr, la o masă rotundă.

„De acea, o prioritate absolută pentru Republica Moldova rămâne promovarea unor politici şi acţiuni în vederea stimulării investiţiilor străine directe. Este o sarcină foarte dificil de realizat pe un fundal de apatie la acest compartiment la nivel regional şi mondial, dar şi într-un an electoral, marcat de dileme geopolitice”, a adăugat Valeriu Lazăr.

Vicepremierul leagă mari speranţe, în ceea ce priveşte atragerea investiţiilor străine, de Săptămâna investiţională Moldova Business Week 2014, care se va desfăşura între 5 şi 12 iunie la Chişinău, cu organizarea în cadrul acesteia a unor forumuri economice în regiunile ţări, şi la care se aşteaptă participarea a peste 100 de oameni de afaceri străini, potenţiali investitori în economia Moldovei.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetări Economice, investiţiile străine directe nete s-au cifrat, în  anul 2013, la 231,3 mln dolari, faţă de 175 mln dolari în 2012. Circa 70% din acestea au fost investiţii în capitalul social. Comparativ cu 2012, au sporit investiţiile realizate din veniturile reinvestite.