Atitudinea R. Moldova faţă de CSI pune la îndoială consecvenţa politicii externe moldoveneşti, susţin experţii
https://www.ipn.md/index.php/ro/atitudinea-r-moldova-fata-de-csi-pune-la-indoiala-consecventa-7965_968053.html
De rând cu oboseala extinderii care se observă în interiorul UE, în evoluţia politicii externe a R. Moldova începe să se manifeste, tot mai mult, dezamăgirea faţă de occident şi entuziasmul faţă de revigorarea CSI, consideră autorii studiului „100 cele mai presante probleme ale R. Moldova în 2007”.
Această tendinţă, potrivit lor, a fost evidentă şi în cadrul Summit-ului informal al CSI, care s-a desfăşurat pe 10 iunie la St. Petersburg, dar şi în discursul preşedintelui Vladimir Voronin din cadrul sesiunii aniversare a Adunării Interparlamentare a CSI, în care şeful statului pledează pentru reformarea CSI şi pentru revigorarea acestui organism.
În opinia experţilor, dacă până la declanşarea „războiului comercial” al Rusiei împotriva produselor din R. Moldova şi până la scumpirea resurselor energetice se putea invoca componenta economică a CSI, atunci odată cu embargo-ul impus vinurilor moldoveneşti şi cu intenţia Rusiei de a majora preţul resurselor energetice până la nivelul preţului mediu european, intenţia Moldovei de a rămâne în CSI are tot mai puţine justificări. Mai mult ca atât, această atitudine pune la îndoială consecvenţa politicii externe a R. Moldova.
Cartea CSI va fi folosită în continuare de Rusia pentru a-şi spori influenţa în spaţiul post-sovietic, cu atât mai mult că începutul acestui an va fi marcate de campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Rusia. În aceste condiţii, operaţiunea „reanimarea CSI” este mai mult de uz intern. În condiţiile în care, şi în R. Moldova, anul 2008 va fi unul preelectoral, Parlamentul ar putea deveni arena unor dezbateri cu privire la beneficiile şi pierderile pe care le resimte Moldova în calitate de membru CSI, prognozează autorii.
În acelaşi timp ei susţin că, deşi obiectivul declarat al R. Moldova este integrarea în UE, nu se observă o poziţie fermă în această privinţă.