logo

Atitudinea populaţiei faţă de reforme se răsfrânge asupra atitudinii faţă de partide, Victor Mocanu


https://www.ipn.md/index.php/ro/atitudinea-populatiei-fata-de-reforme-se-rasfrange-asupra-atitudinii-fata-de-par-7978_1009059.html

Majoritatea populaţiei este nemulţumită de reformele care sunt implementate de către actuala guvernare şi crede că Moldova merge într-o direcţie greşită. Iar această atitudine a populaţiei faţă de reforme, faţă de direcţia în care se dezvoltă ţara, se răsfrânge foarte mult asupra imaginii partidelor politice în percepţia societăţii. O opinie în acest sens a fost formulată de către preşedintele Asociaţiei Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, Victor Mocanu, în cadrul dezbaterilor publice  „Dacă alegerile parlamentare ar avea loc mâine… Imaginea guvernării şi opoziţiei în percepţia societăţii moldoveneşti ca indiciu pentru perspectivele politice ale ţări”, organizate de agenţia IPN.

Sociologul a menţionat că imaginea partidelor contează foarte mult, atunci când vine timpul pentru vot, iar ultimul sondaj a arătat că încrederea în partidele politice este cea mai joasă. Populaţia nu este satisfăcută de direcţia în care se dezvoltă ţara, de reformele care sunt implementate de către actuala guvernare. Ea consideră că într-o situaţie de criză economică sunt aplicate reforme foarte dure care se răsfrâng asupra situaţii economice a fiecărei familii. 70% dintre respondenţi îşi doresc reforme nu de formă, dar cu schimbări adevărate, care să fie discutate şi orientate spre cetăţeni, să nu deservească interesele personale. 73% dintre moldoveni îi deranjează sărăcia, preţurile, salarii mici, pensii, corupţia, etc. În acest sens, opiniile exprimate se răsfrâng asupra imaginii partidelor.

Totodată, Victor Mocanu spune că sondajele demonstrează şi faptul că societatea nu este informată despre programele de apropiere de UE. Cetăţenii consideră că dacă Republica Moldova va adera la UE, se vor înregistra în mod automat  schimbări pozitive în dezvoltarea infrastructurii, în domeniul medicinii, culturii, ştiinţei, schimbări mari în combaterea corupţiei. „Aceasta arată că populaţia nu cunoaşte prea multe despre aderarea la UE. Poate ar fi cazul să începem această informare a populaţiei”, a spus sociologul.

De asemenea, Victor Mocanu consideră că din cauza lipsei de informaţie, dar i a dezinformării, cetăţenii ar putea rămâne dezamăgiţi şi frustraţi după Summitul de la Vilnius. „Investigaţiile arată că oamenii au înţeles că dacă vom adera la UE, se va evacua gunoiul din sat, se va construi apeduct, se vor repara drumurile, vor fi iluminate străzile etc. Cu cât mai mare sunt aşteptările, cu atât mai mare pot fi deziluziile, frustrările”, a subliniat doctorul în sociologie.

„Dacă alegerile parlamentare ar avea loc mâine… Imaginea guvernării şi opoziţiei în percepţia societăţii moldoveneşti ca indiciu pentru perspectivele politice ale ţării”, este ediţia a XXIII-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat cu susţinerea Fundaţiei germane „Hanns Seidel”.