logo

Atenționări pentru părinți cu privire la plumbul din vopsele și jucării


https://www.ipn.md/index.php/ro/atentionari-pentru-parinti-cu-privire-la-plumbul-din-vopsele-si-jucarii-7967_1037740.html

Părinții sunt atenționați să fie extrem de precauți când procură jucării copiilor, când aleg vopsele pentru copiii sau când procură vopsea pentru o încăpere ori pentru terenul de joacă, deoarece o bună parte dintre aceste produse conțin plumb. Specialiștii susțin că și un grad scăzut de expunere la plumb poate provoca probleme grave de sănătate. Un risc semnificativ de intoxicare, în special la copii, prezintă emanațiile vopselelor cu compuși ai plumbului.

Într-o conferință de presă la IPN, Natalia Guranda, manager de proiecte EcoContact, a declarat că, de exemplu, când este în proces de deteriorare, stratul de vopsea învechit, care se cojește, răspândește în mediu praful nociv, ce poate fi inhalat de copii. Adulților li se recomandă să nu le permită copiilor, atunci când văd un gard sau un perete cu vopseaua uscată, să o decojească. Totodată, Natalia Guranda a menționat că și o jucărie banală poate conține elemente de plumb, iar recent o cercetare a demonstrat că astfel de elemente conține și jucăria populară printre copii – spinnerul. În aceste condiții, specialiștii le recomandă părinților să nu procure jucării din surse nesigure și de o calitate incertă. De asemenea, se recomandă spălarea pe mâini a copiilor după ce s-au jucat, pentru a îndepărta praful de plumb invizibil.

Elena Jardan, șefa Laboratorului de toxicologie experimentală al Centrului Național de Sănătate Publică, a menționat că organismul uman este deosebit de receptiv la acțiunea toxică a plumbului, care afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Totodată, expunerea admisă în perioadă de graviditate sau în timpul copilăriei poate lăsa urme pentru întreaga viață, inclusiv prin tulburări de studiere și tulburări în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire. Fiind expuse unui nivel ridicat de plumb, gravidele pot pierde sarcina, pot naște un copil mort sau prematur, cu greutate mică și malformații.

În perioada 22-28 octombrie, în Republica Moldova este marcată Săptămâna Internațională de prevenire a intoxicării cu plumb, iar tematica din acest an se referă la estimarea conținutului de plumb în factorii de mediu și în organismul uman. Campania de informare care se desfășoară cu această ocazie urmărește sensibilizarea populației cu privire la pericolele plumbului, în special al plumbului în vopsele. De asemenea, sunt date sfaturi de evitare a intoxicațiilor cu plumb, în special când este vorba despre copii. Și autoritățile sunt îndemnate la acțiuni suplimentare pentru interzicerea plumbului până în 2020.