logo

Atenționări pe vreme caniculară


https://www.ipn.md/index.php/ro/atentionari-pe-vreme-caniculara-7967_1105470.html

Vremea caniculară dereglează echilibrul organismului, iar cei mai vulnerabili sunt copiii mici, persoanele în etate și cele cu boli cronice. Agenția Națională pentru Sănătate Publică recomandă evitarea expunerii îndelungate la razele directe ale soarelui, în special între orele 11.00 și 17.00. Pentru a reduce efectele negative ale caniculei asupra sănătății, se vor purta haine din fibre naturale, pălării, umbrele, ochelari de soare. Înainte de a ieși afară, e nevoie să fie aplicată pe față și corp o cremă protectoare (cu factorul de protecție nu mai puţin de 50%) cu 30 de minute înaintea expunerii la soare. Crema se va reaplica periodic, la fiecare 2 ore. Oamenii sunt atenționați să evite efortul fizic intens în perioada zilei, când temperatura atinge valorile maxime. De asemenea, se recomandă menținerea unei igiene bune a corpului, hidratare și un regim alimentar sănătos, transmite IPN.

Populația este îndemnată să evite consumul de cafea, băuturilor alcoolice, inclusiv a berii, a băuturilor îndulcite, a băuturilor prea reci sau fierbinți și să consume zilnic fructe și legume în stare crudă. Plimbările în aer liber şi practicarea activităților fizice se recomandă doar în orele dimineții, până la 11.00, sau seara după orele 18.00.

La locul de muncă și la domiciliu se recomandă aerisirea și igienizarea sistematică a încăperilor. Oamenii sunt îndemnați să închidă ferestrele expuse la soare în orele de caniculă, să fie acoperite ferestrele cu jaluzelele și/sau draperii, să regleze climatizorul, astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura de afară. Nu trebuie folosite ventilatoarele dacă temperatura aerului depășește 32°C.

Pe timpul caniculei copiii sunt cei mai vulnerabili din cauza că temperatura lor crește de 2-3 ori mai repede decât la adulți. De aceea, copilului i se va da să bea cât mai des lichide proaspete, chiar dacă nu le cere. Copiii mici nu vor fi lăsați nesupravegheați nici pentru perioade scurte de timp. Aflarea lor în spații închise, în automobile parcate la soare, este extrem de periculoasă.

ANSP recomandă evitarea deplasărilor la distanțe lungi în vehicule fără posibilități de climatizare, plimbările în orele caniculare, scăldatul în apă rece. Mâncarea trebuie preparată imediat înainte de a fi consumată pentru a evita intoxicațiile. 

Dacă starea generală se agravează sau apar semne de insolație, cum ar fi: dureri de cap, amețeli, dereglarea respirației, mărirea frecvenței bătăilor de inimă, febră, populația este îndemnată să apeleze după ajutor medical, formând la telefon numărul de urgență 112.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare meteorologică de cod galben de caniculă, valabilă în perioada 28 iunie – 4 iulie pe întreg teritoriul țării, temperaturile vor urca la peste +33 grade Celsius.